Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, într-o conferință de presă desfășurată la sediul ISU București-Ilfov, că în jur de 35 la sută dintre echipamentele pompierilor au peste 30 de ani vechime.
„Dotările care vin acum încep să înlocuiască componenta care este peste 30 de ani vechime. Continuarea acestor dotări, anul acesta și anul viitor, ne va ajuta să eliminăm partea respectivă și să începem să coborâm cu vechimea parcului auto și a echipamentelor de intervenție”, a declarat Arafat, șef al Departamenului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, cu ocazia achiziționării mai multor echipamente în cadrul proiectului „Răspunsul eficient salvează vieți II”.
La finalul conferinței de presă, secretarului de stat i-au fost prezentate cinci autospeciale pentru stingere de mare capacitate, zece autocamioane de intervenție și 31 de echipamente pentru încărcarea aparatelor de respirat, achiziționate prin proiectul „Răspunsul eficient salvează vieți II”.
Autospecialele vor completa parcurile auto ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Arad, Dâmbovița, Neamț, Satu Mare, respectiv al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești.
Aceste achiziții reprezintă prima etapă a proiectului, evaluat la 24,5 milioane de euro, prin care, până la 31 mai 2017, vor mai fi cumpărate și alte autospeciale cu echipament specific pentru transportul scafandrilor de intervenție, motopompe remorcabile de mare capacitate, autopompe cisternă de cinci și nouă mii de litri, ambarcațiuni de salvare, autocamioane transport și alte dotări necesare intervențiilor.
Potrivit lui Raed Arafat, urmează să fie cumpărată și o autospecială frigorifică pentru păstrarea a peste două sute de cadavre din zonele calamitate până la identificarea acestora.
Scopul tuturor acestor achiziții este, conform oficialilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și optimizarea intervențiilor specifice prin acoperirea deficitului de autospeciale, utilaje și echipamente.