Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) consideră că învățământul superior și cercetarea științifică sunt pilonii dezvoltării țării în „Europa Cunoașterii” și trebuie să devină o prioritate națională asumată de clasa politică.
„Educația și cercetarea duc lumea înainte, sunt cei mai importanți factori ai progresului. România dovedește un mare potențial în acest sens, prin profesorii ei, prin cercetători, prin tinerii inteligenți pe care îi are. Dacă va ști cum să-l administreze, dacă va ști să facă din universități și din institutele de cercetare instituții de elită, atunci țara noastră va juca un rol important în această parte de lume. AOSR militează pentru aceste obiective și participă, prin activitățile desfășurate în învățământ și cercetare, prin rezultatele remarcabile obținute de membrii ei, la acest proces de mare complexitate”, a declarat, la deschiderea anului universitar, președintele de onoare al AOSR, prof. univ. Vasile Cândea, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de acest for.
Președintele AOSR, prof. univ. Adrian Badea, a punctat, la rândul său, că în noul proiect de țară, învățământul superior și cercetarea științifică trebuie să joace un rol esențial.
„Ne aflăm într-un moment de răscruce al devenirii României, când trebuie să construim un nou Proiect de Țară, după ce proiectele anterioare — integrarea în NATO și Uniunea Europeană — au fost realizate. În viziunea mea și a Academiei Oamenilor de Știință din România, în noul Proiect de Țară, învățământul superior și cercetarea științifică trebuie să joace un rol esențial”, a afirmat președintele AOSR.