Tăriceanu îi cere ministrului Justiției să explice cum se fac interceptările, cine le aprobă și câte sunt

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seara, în cadrul unei emisiuni la România TV, că săptămâna viitoare îi va cere ministrului Justiției, Raluca Prună, să explice „cum se fac interceptările în România, cine le aprobă și câte sunt”.

„De la alegerile acestea, sper să înțeleagă oamenii capcanele în care sunt atrași în fiecare zi, subiecte minore care nu lasă loc unei dezbateri serioase legate de viitorul românilor: ce vor partidele să propună viitorului cetățenilor? Cu ce vin? Care sunt modalitățile prin care vor să facă o Românie mai bună în care românii să trăiască mai bine? Dar nu numai atât, este vorba în final și despre un lucru fundamental. Românii, în țara lor, se simt terorizați, se simt înfricoșați? Asta este România pe care noi ne-am imaginat-o în urmă cu 26 de ani? De aceea, săptămâna viitoare, am să adresez câteva întrebări ministrului Justiției în legătură cu modul în care astăzi se desfășoară în România interceptările, cine le aprobă, câte sunt, pentru a vedea mai în detaliu această formă de teroare pe care românii au început să o simtă pe pielea lor”, a spus Tăriceanu.

Acesta a susținut că este nevoie de o justiție puternică și independentă și de o instituție cum este Parchetul, care să își facă treaba.

„Putem să păstrăm această configurație de departament național de luptă împotriva corupției, nu am niciun fel de problemă. Corupția este o problemă majoră, o racilă în societatea românească, care trebuie redusă cât mai mult. Numai, atenție, toate aceste lucruri trebuie făcute într-o logică democratică, de respect pentru drepturi și libertăți individuale, pentru drepturile și libertățile cetățenilor. La noi, lucrurile astea nu sunt de înțeles, oamenii cred că statul de drept, instituții puternice oprimă cetățenii, îi terorizează, cum se întâmplă în ziua de azi. Oamenii se simt terorizați, nu numai în mediul politic, ci și în alte medii, de afaceri, academice, oamenii au început să se teamă să vorbească. Începe să domnească atmosfera cea mai neagră din perioada comunismului’, a susținut Tăriceanu.

Președintele Senatului a afirmat că nu are o problemă cu acuzația de plagiat adusă șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, întrucât și aceasta trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție.

„Nu am o problemă în special cu doamna Kovesi și cu plagiatul ei, pentru că am spus că și doamna Kovesi trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție, așa cum ar fi trebuit să se bucure toți cei care au intrat la DNA și au ieșit vinovați de acolo prin modalitățile binecunoscute: scurgere de informații, telejustiție și altele. Nu am o problemă, sigur că rămâne la latitudinea doamnei Kovesi și la latitudinea, de fapt obligația, instituțiilor abilitate să verifice dacă aceste acuzații sunt corecte sau incorecte și o să vedem mai târziu. Problema este că, în România, aceste instituții sunt scăpate de sub orice control civil. În felul în care ele se comportă astăzi vedem că abuzurile, justiția politică și selectivă a devenit ceva curent și cel mai bun exemplu este dosarul lui Vasile Blaga’, a mai spus acesta.