Antiinflamatoare naturale cu puteri vindecatoare
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) supravegheaza si testeaza fiecare produs inainte ca acesta sa fie oferit consumatorilor. Acelasi lucru este valabil si pentru suplimentele alimentare. Utilizarea lor este reglementata de Legea educatiei si sanatatii privind suplimentele alimentare (Dietary Supplement Health and Education Act – DSHEA), votata in 1994. Asadar, exista numeroase suplimente ale caror proprietati antiinflamatoare au fost recunoscute. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva dintre cele mai renumite si eficiente suplimente naturale ce ii pot ajuta in mod real pe cei cu boli inflamatorii.
Boswellia
Este o planta ce isi are originea in India. Aceasta produce rasini, motiv pentru care se mai numeste „tamaia indiana”. Este recunoscut faptul ca aceasta planta poseda proprietati antiinflamatoare si analgezice, motiv pentru care este indicata persoanelor care sufera de afectiuni reumatismale. Ingredientele acestei plante se gasesc pe piata si ca supliment alimentar, sub forma de capsule. Doza recomandata este de 300-400 mg, de trei ori pe zi.
Bromelaina
Bromelaina sau bromelina face parte dintr-o mare familie de enzime ce provin de la specia deAnanas comosus, ce au ca rol digerarea proteinelor. Efectul antiinflamator al acestui compus este de necontestat, fiind astfel utilizat pe scara larga sub forma de capsule. Este recomandata administrarea a 500-2.000 mg, de trei ori pe zi, intre mese.
Gheara-matei
Este o planta agatatoare, originara din Amazon si zonele tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Numele acestei plante provine de la spinii in forma de carlig pe care ii are. De mai bine de 2.000 de ani este utilizata in medicina homeopata. Poate fi gasita sub forma de ceai, tablete sau sub forma lichida. Doza zilnica este de 250-1.000 mg. Aceasta planta are efect antiinflamator si stimuleaza sistemul imunitar.
Condroitina
Condroitina este o componenta a tesutului conjunctiv, intalnita in os si cartilaj. In suplimentele alimentare, condroitin sulfatul are drept provenienta traheea bovina sau porcina. Condroitina are proprietati antiinflamatoare. Mai mult decat atat, este utilizata si pentru efectul analgezic. Suplimentele existente pe piata ce contin acest compus ajuta la imbunatatirea functionalitatii articulare si la incetinirea progresiei osteoartritei. Condroitina se gaseste sub forma de praf, capsule sau tablete. In mod uzual, doza recomandata este de 800-1.200 mg pe zi, impartita in doua-patru administrari.
Gheara-diavolului
Este o planta ce creste pe teren nisipos, de regula la altitudine de 500-1.000 m in Africa de Sud sau Madagascar. Este o planta taratoare, cu radacina tuberoasa. Denumirea provine de la fructul sau ce contine spini. Partea cel mai frecvent utilizata este radacina, din care se extrag substante cu proprietati antiinflamatoare. De asemenea, suplimentele care au la baza gheara-diavolului se folosesc pentru a scadea acidul uric, fiind astfel utile in cazul pacientilor cu guta. Doza necesara este de 750-1.000 mg, administrata de trei ori pe zi.
Uleiul de peste
Suplimentele pe baza de ulei de peste sunt o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 (EPA sau DHA). Acesti acizi au proprietati antiinflamatoare, prin blocarea citokinelor si a prostaglandinelor. Suplimentele cu acizi grasi se gasesc sub forma de capsule. Doza recomandata persoanelor cu artrita reumatoida este de 3,8 g de EPA si 2 g de DHA.
Semintele de in
Sunt o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 si -6. Din acest motiv, sunt un supliment natural pentru cei care se confrunta cu probleme reumatismale. Semintele de in pot fi consumate ca atare, insa se gasesc si sub forma de ulei sau capsule. Doza recomandata este de 1.000-1.300 mg pe zi, in cazul capsulelor.
Ghimbirul
Ghimbirul este o planta erbacee din regiunile tropicale, la care tulpina subterana se poate utiliza fie in stare proaspata, fie sub forma de pulbere, extrasa din radacina. Se pare ca aceasta planta are proprietati antiinflamatoare comparabile cu unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Ghimbirul functioneaza de minune la pacientii cu dureri articulare, prin inhibarea substantelor implicate in inflamatie. Ghimbirul poate fi gasit sub forma de extract, pulbere, ulei sau ceai. Doza recomandata este de 2 g pe zi sau patru cesti de ceai.
Acidul gamma-linolenic
Acidul gamma-linolenic este un acid gras Omega-6, intalnit in uleiul a diverse seminte si in unele plante, ca luminita-de-seara, limba-mielului, dar si in coacaze. Organismul uman este capabil sa converteasca acidul gamma-linolenic in compusi cu proprietati antiinflamatoare. Doza zilnica este de 2-3 g.
Metilsulfonilmetanul – MSM
Metilsulfonilmetanul este o sursa esentiala de sulf, care se gaseste in mod natural in fructe, legume si cereale. Prin metodele termice de preparare a alimentelor, acest compus se pierde. Suplimentele pe baza de MSM reduc durerea si inflamatia in cazul celor afectati de artrita. MSM-ul poate fi gasit sub forma de tablete, capsule si crema. Doza uzuala este de 1.000-3.000 mg pe zi.
Quercetina
Este un compus antioxidant intalnit in diverse alimente (mar, ceapa, fructe de padure) si in bauturi, precum vinul rosu. Efectul antiinflamator se datoreaza proprietatii quercetinei de a bloca leucotrienele si prostaglandinele.
Turmericul
Turmericul sau curcuma este o ruda a ghimbirului. Acestui condiment i se mai spune si „sofranul indian”. Mai multe studii in domeniu, realizate de-a lungul anilor, au dovedit ca turmericul este benefic mai ales in cazul artritei, al durerilor articulare. Se pare ca suplimentele pe baza de turmeric ar putea avea aceleasi efecte precum ibuprofenul in cazul persoanelor cu osteoartrita la genunchi. Se gaseste sub forma de pudra sau capsule. Doza recomandata este de 400-600 mg, de trei ori pe zi.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva