Dumitru despre un eventual plagiat al lui Kovesi: Vom lua exact aceleași decizii ca în cazuri similare

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat marți, la Parlament, că în cazul în care se va dovedi că teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e un plagiat „se vor lua exact aceleași decizii aplicate în cazuri similare, potrivit legii”.

„Potrivit legii, va trebui să aplicăm exact aceeași procedură și se vor lua exact aceleași decizii care au fost luate în cazuri similare până acum”, a afirmat Dumitru, întrebat dacă îi se va retrage titlul de doctor Laurei Codruța Kovesi în cazul în care va fi dovedit plagiatul.

Ministrul a precizat că deocamdată nu a primit niciun fel de rezultat final de la Timișoara. „Deocamdată, de la Timișoara nu am primit niciun fel de rezultat final în legătură cu evaluarea tezei de doctorat a doamnei Kovesi. Ceea ce am afirmat public este că vom finaliza această metodologie, pe care o vom pune în dezbatere publică, pe baza căreia vom face evaluarea școlilor doctorale și vom cere să fie evaluate în primul rând acele universități ale căror școli doctorale știm că au avut aceste chestiuni legate de integritate — teze de doctorat care au fost plagiate și în plus unele dintre acestea nici nu au clarificat până la capăt toată situația”, a explicat Mircea Dumitru, prezent marți la o întâlnire cu deputații Comisiei de învățământ.

Întrebat în ce stadiu se află verificările legate de teza de doctorat a șefei DNA, el a arătat că acestea nu sunt finalizate. „În acea sesizare urmau să fie anexate și niște documente care să fie o parte probatorie pentru sesizare. Linkurile către acele documente nu erau active ieri. Așteptăm să se finalizeze. Dacă se va finaliza această sesizare, atunci CNATDCU va intra în acțiune potrivit regulamentului pe care îl cunoaștem. Pe de altă parte, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat, ieri, că face o verificare a acestei teze de doctorat”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, o primă fază a evaluărilor școlilor doctorale va fi gata în toamna acestui an.

„Până când voi termina mandatul, deci cel mai probabil în luna noiembrie, vom putea avea această primă fază a evaluării școlilor doctorale. Ea nu se va încheia în totalitate, sunt multe școli doctorale în România, deci nu vom putea vorbi despre o finalizare. Vorbim despre o etapizare și să vrem să începem cu câteva universități”, a precizat ministrul Educației.

Pe de altă parte, el a arătat că un verdict în cazul fostului ministru de Interne Petre Tobă este așteptat în zilele următoare. „Trebuie să se producă oricând în zilele următoare sau poate săptămâna viitoare. Comisia deja funcționează”, a spus Mircea Dumitru.