Cand un antibiotic nu mai are capacitatea de a elimina sau de a inhiba cresterea unei anumite clase de bacterii, acestea devin bacterii rezistente. Acest fenomen este cauzat de utilizarea in exces sau necorespunzatoare a antibioticelor.
Este stiut faptul ca, in timp, bacteriile devin rezistente si chiar pot transfera aceasta rezistenta si altor tulpini, iar viteza cu care acest lucru se intampla este determinata de modul in care sunt folosite antibioticele.
Infectiile virale nu se trateaza cu antibiotice
Este foarte important sa intelegem ca antibioticele pot trata o infectie bacteriana, dar nu au nici o influenta in cazul infectiilor virale. Cand administram un antibiotic intr-o infectie virala, acesta nu face altceva decat sa atace bacteriile din organism, fie ele benefice, fie inactive, fara sa aiba vreun efect asupra virusului. In schimb, actiunea asupra bacteriilor va conduce la bacterii rezistente.
Infectiile virale comune care nu necesita tratament cu antibiotic includ: raceala, gripa, bronsita, majoritatea durerilor in gat si a starilor cu tuse, anumite infectii ale urechii, ale sinusurilor, gastroenterite virale.
O perceptie gresita asupra antibioticelor
Odata cu intrarea in uz a penicilinei si apoi a altor antibiotice, acestea au fost percepute ca medicamente minune, pentru ca aveau rezultate rapide si putine efecte secundare, fapt care a provocat folosirea lor inclusiv in afectiuni comune.
Chiar daca acum se cunoaste riscul aparitiei rezistentei la antibiotice, folosirea inadecvata are in spate mai multe cauze: prescrierea lor inainte de a afla rezultatele analizelor care sa identifice cauza infectiei, perceptia gresita a populatiei conform careia orice infectie poate fi tratata astfel, utilizarea antibioticelor ramase de la o prescriptie anterioara, administrarea incorecta a medicamentului prescris.
onsecintele dezvoltarii germenilor rezistenti
O perioada lunga de timp, descoperirea de noi antibiotice a depasit dezvoltarea rezistentei bacteriilor. Cu toate acestea, in present,rezistenta la antibiotice a devenit un factor major in cresterea cazurilor greu de tratat, anual fiind inregistrate numeroase decese provocate de infectii cu bacterii rezistente.
De asemenea, trebuie luate in considerare si alte aspecte ale rezistentei la antibiotice: aparitia de infectii noi, decese in urma unor infectii care puteau fi tratate anterior, recuperare mult mai dificila, tratamente mult mai agresive si mai costisitoare.
Utilizarea corecta a antibioticelor poate influenta eficienta acestora, poate prelungi durata de timp pana la aparitia rezistentei si, cel mai important, poate proteja populatia de infectii rezistente.
Andreea Bunea
Sursa: Mayoclinic.org