Breaking News

Adolescentul de culoare ucis de poliție în SUA era înarmat, arată o înregistrare video

Poliția din Los Angeles a difuzat marți o înregistrare video a incidentului în cursul căruia un adolescent negru a fost ucis de polițiști în weekendul trecut, ceea ce a provocat tensiuni rasiale și a declanșat manifestații, relatează France Presse.

 

Șeful poliției din Los Angeles (LAPD), Charlie Beck, a declarat unui post de radio local că a decis să difuzeze imagini înregistrate de un martor „pentru a calma o parte din anxietatea publicului provocată de acest incident și pentru a corecta unele distorsiuni ale faptelor”.

Potrivit lui Beck, înregistrarea arată clar că tânărul de 18 ani, Carnell Snell, avea un pistol în mână în timp ce era urmărit pe jos de poliție, după ce fugise dintr-un vehicul suspectat că ar fi fost furat. Ea nu arată totuși tirurile polițiștilor care l-au ucis pe Snell.

Mulți localnici și-au exprimat îndoiala față de versiunea poliției asupra acestui incident, care a declanșat manifestații și a alimentat dezbaterea asupra numeroșilor afroamericani — adesea neînarmați — uciși de gloanțe ale polițiștilor.

Snell este unul dintre cei trei bărbați negri uciși de poliție în sudul Californiei săptămâna trecută: Alfred Olango, un refugiat ugandez de 38 de ani, împușcat marțea trecută de doi polițiști la El Cajon, o periferie a orașului San Diego. Sora lui chemase poliția pentru a-l ajuta, în timp ce acesta rătăcea haotic pe șosea.

Poliția din El Cajon a difuzat imagini video ale incidentului și a explicat că agenții trăseseră în Olango când acesta îndreptase înspre ei o țigară electronică de culoare argintie pe care ei au luat-o drept armă.

Vineri, Reginald Thomas a fost împușcat mortal cu un pistol electric Taser la Pasadena, o suburbie a Los Angeles—ului.

Fratele acestui tată de familie numeroasă apelase serviciul de urgență pentru a spune că Thomas era sub influența drogurilor și avea un cuțit.

Poliția din Pasadena a spus că decisese să recurgă la pistolul Taser după ce acesta ignorase ordinele de a lăsa din mâini cuțitul și un extinctor.

Avocatul familiei sale, Caree Harper, a declarat cotidianului Pasadena Star News, că poliția a făcut uz excesiv de forță și l-a lovit în cap, lovindu-l cu un baston după ce utilizase Taserul.

O anchetă este de asemenea în curs asupra morții unui bărbat hispanic la sud de Los Angeles duminică, ucis de polițiști în timp ce ținea în mână o machetă de armă de foc pe care agenții au confundat-o cu un pistol real.

Charlie Beck a indicat că polițiștii poartă camere de supraveghere și că înregistrările resping anumite acuzații care afirmă că bărbatul era la pământ când a fost lovit de polițiști.

Autoritățile refuzaseră până recent să difuzeze astfel de înregistrări ale incidentelor, în special, pentru a proteja integritatea anchetei.