Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a solicit Parlamentului, Guvernului şi Comisiei Electorale Centrale (CEC) să asigure instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secţie de votare în timpul alegerilor prezidenţiale din toamna anului curent, informează MOLDPRES.
Potrivit liderului PAS, supravegherea video ar permite ca fiecare actor electoral, observator sau simplu cetăţean să poată urmări online procesul de votare şi de numărare a voturilor, astfel fiind minimalizat procesul de fraudare a alegerilor. „Atît tehnic, cît şi juridic instalarea camerelor video pînă la ziua alegerilor este posibilă. CEC are dreptul de a face achiziţii de echipamente necesare pentru alegeri, fără a face licitaţii publice. În acelaşi timp, din punct de vedere juridic, nu este obligatoriu ca instalarea camerelor să fie prevăzută în Codul electoral, fiind suficientă o simplă hotărîre a CEC. Totuşi, dacă va fi necesară completarea Codului electoral, majoritatea parlamentară se poate convoca pentru a vota amendamentele necesare”, a spus Maia Sandu.
Preşedintele PAS a mai specificat că instalarea camerelor de supraveghere în secţiile de votare nu ar necesita cheltuieli mai mari de zece milioane de lei. „Din punct de vedere tehnic, pentru a acoperi vizualizarea unei secţii de votare este nevoie doar de o cameră video, important este ca aceasta să fie instalată într-un loc care ar acoperi întreaga încăpere. Dacă admitem că preţul unei camere video de calitate medie pe piaţă este de trei mii de lei, pentru două mii de secţii de votare ar fi nevoie de circa şase milioane de lei. Totodată, dacă includem sumele pentru instalare şi echipamentul adiacent, costurile totale vor fi de cel mult zece milioane de lei. Ulterior, camerele video vor putea fi folosite şi la alte alegeri sau pentru a garanta siguranţa copiilor în instituţiile de învăţămînt”, a menţionat Sandu.
Solicitat de agenţie, preşedintele CEC, Alina Russu, a precizat că „Comisia nu a recepţionat nici o solicitare oficială. În cazul în care va fi prezentată o astfel de cerere, CEC o va examina conform normelor legale”, a spus Russu.
Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 30 octombrie curent. CEC a înscris pînă în prezent opt candidați în calitate de pretendenți la șefia statului: Marian Lupu – din partea PDM, Mihai Ghimpu – PL, Iurie Leancă – PPEM, Andrei Năstase – PPDA, Ina Popenco – Ravnopravie, Dumitru Ciubașenco – PN, Maia Sandu – PAS şi Igor Dodon – PSRM. În cazul altor opt candidaţi, CEC urmează să se expună pînă la 6 octombrie curent.