Un număr de 50 de firme şi organizaţii nonguvernamentale au fost finanţate cu granturi norvegiene de 26 de milioane de euro, în cadrul programului „Inovare verde în industria din Romînia”, pentru investiţii ecologice şi de eficienţă energetică, care au creat peste 200 de locuri de muncă permanente.20 de proiecte privesc investiţii în tehnologii ecologice, produse şi servicii eco-inovative, 16 proiecte sunt pentru reducerea sau reutilizarea deşeurilor, eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile în afaceri, iar 14 proiecte urmăresc inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial. Proiectele au făcut parte din Programul ”Inovare verde în industria din România”, care s-adesfăşurat în perioada martie 2013 – aprilie 2016, în valoare totală de 54 milioane euro, din care 28 de milioane de euro au fost cofinanţări din partea capitalului privat.
Un număr de 30 de proiecte au primit sume cuprinse între 200.000 şi 1.500.000 euro, iar alte 20 de idei de afaceri au fost finanţate prin schema de granturi mici, cu sume între 50.000-200.000 euro.
În programul de finanţare Innovation Norway din mecanismul SEE 2009 – 2014 au fost semnate iniţial 54 de contracte, însă numai 50 de promotori au şi achiesat la acordul de finanţare. 60% din aceste proiecte au şi parteneri norvegieni, 49 dintre ele fiind finalizate, iar cel cu numărul 50 se va încheia până la finele exerciţiului de finanţare, în aprilie 2017. „Câteva dintre obiectivele de creştere economică stabilite în Strategia Europa 2020 sunt legate de inovaţie şi mediu. Cu alte cuvinte, o economie europeană mai verde şi mai competitivă. Aceasta a fost şi ţinta pe care am avut-o în cooperarea cu România, în cadrul Programului de Inovare verde în Industrie, parte a Granturilor Norvegiene – să ajutăm companiile româneşti să se dezvolte şi să devină mai competitive prin implementarea de tehnologii inovatoare. Ne-am propus de asemenea să contribuim la o colaborare mai strânsă între companiile româneşti şi cele norvegiene. Aş spune că am reuşit cu brio, având în vedere că 60% dintre proiectele sprijinite prin acest program au fost realizate în parteneriat. Aceasta este o bază solidă pentru continuarea dialogului şi o cooperare mai strânsă între ţările noastre,” a declarat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.
În prezent, Norvegia şi România negociază un nou acord pentru perioada de finanţare 2014-2021. Liniile principale ale noilor programe au fost subiectul unei dezbateri publice, iar România a fost statul cu cei mai multi actori implicaţi în consultare, dintre toate statele finanţate cu fonduri norvegiene.
Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului, Industriei şi Pescuitului şi de Municipalităţile Regionale Norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene.