Deputatul PSD Ana Birchall declară că România este un important furnizor de expertiză la nivel regional în domeniul securității cibernetice, iar acest domeniu trebuie tratat în continuare cu prioritate și maximă responsabilitate.
Birchall susține necesitatea dezvoltării culturii de securitate cibernetică în România, ținând cont de dinamica acestui domeniu în contextul actual de securitate și de capacitatea amenințărilor cibernetice de a influența atât securitatea națională, cât și pe cea individuală.
Potrivit sursei citate, deputatul PSD a subliniat necesitatea adoptării în regim de urgență a unei legislații comprehensive și actualizate în domeniul securității cibernetice.
„Această legislație trebuie să prevadă ca deținătorii de infrastructuri cibernetice să aibă obligația de a implementa o serie de măsuri organizatorice și tehnice pentru consolidarea securității acestora, în conformitate cu cerințele minime formulate de autoritățile competente. În același timp, consider că adoptarea acestei legislații va aduce beneficii nu doar companiilor private și statului, ci și cetățeanului — utilizatorul final”, afirmă Ana Birchall.
Ea consideră că, în acest context, este importantă dezvoltarea parteneriatului public-privat care să vizeze nu doar vânzarea-achiziția de produse de securitate în domenii, ci și instituirea și aplicarea de către instituțiile publice a unor reglementări de securitate.
„În egală măsură, în vederea consolidării mediului de securitate cibernetică, este necesară înființarea unui cluster național de cercetare și dezvoltare în domeniu, bazat pe un parteneriat solid între mediul universitar, structurile guvernamentale, mediul privat și partenerii României, în domeniile economic, de securitate și apărare”, adaugă Birchall.
Deputatul PSD mai susține îmbunătățirea nivelului de conștientizare publică în ce privește securitatea cibernetică, de la utilizatorul final la activitatea mass-media și a societății civile, care pot juca un rol foarte important în educarea publicului.
„Din acest punct de vedere, o măsură prioritară vizează introducerea și operaționalizarea conceptului de cultură de securitate cibernetică în educația tinerilor începând de la nivelul studiilor liceale”, menționează Birchall, conform sursei citate.