Beneficiile patrunjelului

Mai bogat in vitamina C decat lamaia, patrunjelul (Petroselinum crispum) este o planta care aduce beneficii in ceea ce priveste sfera hormonala si nu numai. In afara de faptul ca este o planta utilizata in mod regulat de catre gospodine in mancaruri, beneficiaza de principii active, contine provitamina A, fier si este benefic chiar si pentru vedere. In plus, minimizeaza efectele secundare ale menopauzei.

Amelioreaza uscaciunea oculara

Bogat in provitamina A, zinc, dar si vitamina C, patrunjelul lupta impotriva sindromului de ochi uscat, problemelor de vedere pe timp de noapte, precum si impotriva degenerescentei maculare legata de varsta. Corneea are nevoie de provitamina A (beta-caroten) pentru construirea celulelor receptoare in ceea ce priveste lumina si culoarea. Beta-carotenul este transformat de catre organism in vitamina A ce previne astfel degradarea vederii. Ideal ar fi sa consumati 20 grame de patrunjel pe zi, dar si sucul de patrunjel este o alternativa.

Patrunjelul este eficient in caz de guta si infectii urinare

Proprietatile diuretice ale patrunjelului sunt in mod particular eficace in caz de guta. Prin cresterea volumului urinar si prin diminuarea nivelului de acid uric din sange, previne depunerea acestuia din urma sub forma de cristale pe articulatii. Este, de asemenea, eficient impotriva infectiilor urinare, deoarece contine anticoagulante cumarinice cu actiune antiinfectioasa, care lupta impotriva bacteriilor gazduite de vezica urinara. In astfel de cazuri este indicat sa utilizati tinctura de patrunjel, deoarece aceste proprietati diuretice se intalnesc in radacina patrunjelului si nu in frunze.

Benefic in caz de balonare

Patrunjelul este benefic in ceea ce priveste neutralizarea gazelor de la nivelul intestinului, pentru a evita astfel mirosurile neplacute, si tempereaza in acelasi timp spasmele. Optati pentru infuzia de patrunjel, suc sau salata, precum taboule. Apoi, frunzele de patrunjel aplicate pe zone unde ati fost intepati de o albina diminueaza inflamatia si calmeaza durerile, deoarece au o actiune antiinflamatoare datorita apigeninei (substanta care ar grabi moartea celulelor canceroase). Este indicat sa puneti direct pe zona afectata cateva frunze de patrunjel.

Patrunjelul fortifica sistemul imunitar

Patrunjelul detine proprietati antialergice si intareste sistemul imunitar, distrugand radicalii liberi. Deoarece are un continut bogat in vitamine, magneziu, potasiu, sulf, dar si clorofila, neutralizand efectele nocive ale fumatului, dar si ale alcoolului. In plus, combate respiratia urat mirositoare.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Top Sante