Fructul graviola este considerat un remediu natural impotriva infectiilor, febrei, problemelor digestive, hipertensiunii arteriale. Mai multe despre graviola puteti descoperi in randurile de mai jos.
Beneficiile fructului graviola
Detine o multime de proprietati medicinale, si nu doar fructul in sine, ci intreaga planta. Sucul de graviola reduce febra, combate diareea si dizenteria si ucide anumiti paraziti. Semintele au actiune puternic antiparazitara si sunt folosite ca remediu impotriva paduchilor. Din scoarta, frunze si radacini se obtine un ceai calmant ce poate fi utilizat ca sedativ. In plus, ceaiul de graviola este un remediu deosebit impotriva hipertensiunii arteriale. Coaja poate fi utilizata pentru a trata febra, iar frunzele aplicate ca topic pot vindeca ranile. In anumite regiuni, frunzele si radacinile sunt utilizate pentru a stabiliza glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet. Pe langa aceasta lista extinsa de beneficii, adaugam si efectele citotoxice privind tumorile si celulele canceroase in care se pare ca oamenii au mare incredere, asta in ciuda absentei dovezilor stiintifice pe subiectii umani.
Graviola si hipertensiunea arteriala
Studiile pe animale au demonstrat ca planta poate dilata vasele de sange si scadea hipertensiunea arteriala, asa ca persoanele care au deja tensiunea arteriala foarte mica sau care iau un anumit tratament ar trebui, mai intai, sa consulte medicul. Presupusele proprietati anticancerigene vin, in mare, din capacitatea de a reduce alimentarea cu adenozin-trifosfat in ceea ce priveste celulele canceroase. Adenozin-trifosfatul stocheaza si transporta energia in celule. In plus, anumite substante din planta graviola pot distinge celulele canceroase de cele sanatoase.
Posibile efecte secundare
Potrivit unor studii in domeniu, graviola poate cauza disfunctii neuronale si poate duce la simptome ce amintesc de boala Parkinson. In cartea „The Healing Power of Rainforest Herbs” a lui Leslie Taylor se explica faptul ca semintele de graviola contin alcaloizi despre care s-a demonstrat ca au efecte neurotoxice.
Despre cancer si graviola
Cercetarile conduse de expertii Universitatii Purdue, Indiana, s-au concentrat asupra unei clase de compusi naturali din graviola, eficienti in distrugerea celulelor care au supravietuit chimioterapiei. Astfel de celule pot dezvolta rezistenta fata de mai multi agenti care lupta impotriva cancerului. Astfel de cercetari sunt abia la inceput, iar expertii sunt inca sceptici. Totusi, unii specialisti sustin ca fructul ar fi de 10.000 de ori mai eficient comparativ cu un cunoscut medicament care lupta impotriva cancerului.
Ruxandra Raica
Surse:health.howstuffworks.com; hoaxorfact.com