NU ESTE BINE

Laura Codruța Kovesi ar trebui să-și nuanțeze apărarea publică. Păstrându-se doar în limita explicației ”sunt plătite sume enorm de mari pentru hărțuirea procurorilor DNA” riscă să își piardă decisiv din credibilitate.

Între timp, instanțele de judecată confirm sau nu activitatea procurorilor DNA. Astfel, Vasile Blaga rămâne sub control judiciar, chiar dacă speranța liderului PNL a fost aceea că va reuși să-i convingă pe judecătorii de nedreptatea ce i se face prin această anchetă penală, dezgropată parcă la o anume comandă. Nu-și mai amintește dacă el a dat sau nu comanda de a fi anchetat, dar surprinderea președintelui Klaus Iohannis, la aflarea acestei veștii, îl face să se întrebe, din ce în ce mai sincer, dacă nu președintele, atunci cu siguranță că el, căci Alina Gorghiu…Dar cine mai poate avea azi încredere în femei?

Traian Băsescu a început în forță nu condamnarea Justiției, pe care el crede că a creat-o în independența ei, ci condamnarea unor anumiți procurori și judecători, care se iau aiurea de familia lui, dar și de el, acuzându-l de spălare de bani (sic!). Cel mai umilitor dosar al său: ”Să acuzi un președinte de spălare de bani, e jignitor!”

De fapt, toate dosarele care s-au închis la comandă, imediat după terminarea mandatului prezidențial, au început să fie astăzi redeschis, fie că este vorba de ”Demisionez în cinci minute” sau de ”Casa din Mihăileanu”. Pe bandă rulantă asistăm astăzi la o activare a unor acuzații strigate în piețele publice, ale spațiului mioritic, timp de zece ani de mandat băsescian, exact în momentul în care președintele jucător lucra la ”inventarea” Laurei Codruța Kovesi, la construcția faraonică privind independența justiției, evident, toate acestea fiind plasate în ochii de la Bruxelles, să vadă mai marii europeni, dar și americani, cât de jucăușă și docilă este conducătorul de la București, în ceea ce privește laboratorul de încercări mecanice și spirituale ale unor comportamente aflate la limita legii, evident asumate de oamenii legii. Astfel, a luat naștere arestul preventiv ca ”o măsură pașnică și stabilă de epurare a clasei politice dâmbovițene”, reușindu-se, cu o simplă începere a urmăririi penale, să se obțină ceea ce lupta politică nu a reușit timp de câțiva ani buni de dezbateri, cu argumente pro sau contra. Este adevărat, Traian Băsescu a fost arhitectul acestui sistem ticăloșit, după chipul și gândirea fostului președinte de tristă amintire al românilor. Mai apoi, după ce i s-au terminat mandatele prezidențiale, sistemul  a continuat să se dezvolte, să se perfecționeze, să-și caute un deget prezidențial, care să se potrivească butonului de pornire și e direcționare spre un anume obiectiv, din categoria celor care pot amenința siguranța națională. De la politician la jurnalist, de la omul de afaceri recalcitrant, la procurorul și judecătorul nealiniați.

Fără prea multe comentarii, sistemul s-a osificat într-un tot unitar, chiar dacă vorbim deja despre oameni cu personalitate proprie, cu interese proprii, cu reflexe de autoconservare, care au ajuns să subordoneze sistemul. Vorbim despre Laura Codruța Kovesi deja nu în numele DNA, ci pur și simplu în numele șefei DNA. Vorbim despre Florian Coldea nu în numele SRI, ci pur și simplu în numele ”eminenței cenușii” din SRI, a prim-adjunctului acestei instituții, aflată de fapt sub comanda sa militară, de general cu patru stele, stele lipite ,în marea lor parte, tot de Traian Băsescu, cum au fost și cele purtate de Gabriel Oprea.

Observația că acești conducători trăiesc astăzi coșmarul de a se crede peste instituțiile pe care le conduc, reușind transformarea acestora într-o anexă a intereselor lor personale sau ale celor care le dau comanda de a acționa ca o veritabilă poliție politică, este atât de vizibilă încât pentru exemplificare ar trebui să urmărim declarațiile stupefiante ale senatorului Valer Marian, despre poliția politică practicată de DNA și SRI.

Valer Marian precizează că a fost chemat la sediul DNA la începutul lunii februarie 2016, iar cu aceasta ocazie procurorul Cristian Ardelan ar fi început audierea sa cu două acuzaţii despre care senatorul susţine ca nu pot fi decât o prostie imensa sau politie politică. In aceeaşi declaraţie, intitulata “O dovada clara a politiei politice practicate de DNA”, senatorul dezvăluie ca procurorul Ardelean i-a imputat că, împreună cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian, ar fi pătruns fără drept în casa părinţilor prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, situata în localitatea Târnova, judeţul Arad. În acest context, Valer Marian afirmă că a fost invitat de părinţii lui Coldea, cu care a stat de vorba timp de doua ore. Senatorul dezvăluie ca părinţii lui Florian Coldea i-au povestit mai multe episoade din viaţa generalului SRI, inclusiv sprijinul pe care i l-ar fi dat generalul Dan Gheorghe. Acesta din urma, la rândul sau general SRI, fost sef al serviciului de informaţii al MAI cunoscut sub numele de “Doi s’un sfert”, fost adjunct al SIPA, și, aşa cum susţine Valer Marian, verişor al mamei lui Florian Coldea.

”Nu este bine, domnule general, ar spune astăzi Traian Băsescu, nu este bine!”. Oare de ce și pentru cine nu este bine? Vom reveni, dacă ne vom mai reveni vreodată din acest coșmar al poliției politice.

ADI CRISTI