Politic

PNL propune în programul de guvernare investiția a încă 24 de miliarde de euro în economia țării în următorii 4 ani

 

Temele prioritare ale programului de guvernare al PNL, aprobat pentru perioada 2016-2020, sunt construite în jurul obiectivului de a schimba relația stat-cetățean, element esențial pentru a demara „Reclădirea Națională a României”, și propun, între altele, investiția suplimentară a încă 24 de miliarde de euro în economia țării în următorii patru ani.

„Partidul Național Liberal consideră că România are nevoie de o reașezare corectă a statului în slujba cetățeanului pentru a readuce românilor speranța în justețea promovării valorilor democratice fundamentale”, se arată în documentul programatic al PNL adus la zi.

Potrivit programului, „capitalul privat românesc are nevoie de susținere”.

„PNL a identificat surse suplimentare din mediul privat pentru finanțarea investițiilor pe lângă cele din fonduri publice. Proiectul de dezvoltare al României propus de PNL va asigura investiția a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii patru ani”. În acest scop, PNL propune înființarea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) care se va utiliza pentru „investiții strategice și pentru a acoperi deficite de finanțare în zone critice și va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în patru ani”.

Ca instrument complementar al FRDUR, liberalii propun Banca de Dezvoltare și Investiții a României. „Aceasta are un capital inițial de 200 de milioane de euro și va opera ca multiplicator de cel puțin 1 la 5, adică un portofoloiu de finanțare de cel puțin 1 miliard de euro. BDIR va fi înființată și va funcționa prin similitudine cu Banca Europeană de Investiții având ca aționari ministerele ale căror investiții se derulează prin utilizarea fondurilor băncii.BDIR va beneficia de management privat”, se arată în document.

Totodată, Guvernul PNL va acționa pentru „‘țintirea ajutoarelor de stat”, explicând că „suma de 1 miliard euro în ajutoare de stat se traduce în cel puțin 2 miliarde de euro investite pe parcursul a patru ani”.

De asemenea, guvernarea liberală are în vedere „generalizarea cotei unice la 16%, inclusiv cota standard de TVA și pentru contribuțiile sociale plătite de angajat și angajator”. În domeniul Sănătății, PNL propune „stoparea migrației medicilor”, printre măsurile avute în vedere de liberali regăsindu-se „dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017 și reașezarea profesiei de medic în sistemul de salarizare românesc pe o grilă rațională”, precum și „creșterea salariilor asistenților medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora”.

În ceea ce privește infrastructura din Sănătate, PNL are în vedere „construirea a opt spitale regionale cu specific de urgență la Cluj Napoca, Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, Târgu Mureș, sectoarele 3 și 6 din București”.

Punând pacientul în centrul sistemului sanitar, liberalii prevăd, printre altele, „dezvoltarea și generalizarea unor programe naționale de prevenție și educație pentru sănătate, gratuite pentru toți cetățenii indiferent că sunt sau nu asigurați” și „actualizarea bianuală a listei de medicamente”.

La capitolul Educație, PNL are intenționează investiția în profesor prin „creșterea anuală a salariilor în medoe cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, însoțită de evaluarea corpului didactic”. Un alt element de investiție vizat de liberali este cel în educația timpurie prin construirea de grădinițe și creșe (unde nu există) și în marile orașe (unde sunt supraaglomerate) pentru circa 50.000 locuri din fonduri publice, fonduri europene și parteneriat public-privat”.

De asemenea, PNL propune „generalizarea învățământului de la vârsta de patru ani” și „generalizarea programelor de alimentație sănătoasă în școală și din centrele ‘școală după școală’ pe baza tichetelor valorice”. O altă măsură avută în vedere de liberali este cea privind „generalizarea învățământuilui preuniversitar într-un singur schimb prin cosntruirea a circa 18.000 locuri în unitățile școlare”.

PNL propune, totodată, în sprijinul familiei în vederea stopării declinului demografic și creșterea natalității „alocații mai mari pentru toți copiii (…) creșterea acestora la valoarea de 200 lei / lună”și, de asemenea, „primele trei proceduri de inseminare in vitro vor fi gratuie și achitate din bugetul de stat printr-un program național special”.

O altă măsură are în vedere „reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinții care au al treilea copil până la vârsta de 7 ani a acestuia/acestora”.

În vederea asigurării unei administrații publice performante, PNL propune adoptarea unui cod privind incompatibilitățile aleșilor, salarizarea adminsitrației publice la nivel european și alocarea de resusrse financiare suplimentare necesare echilibrării și reducerii decalajalor dintre regiunile istorice ale țării (Transilvania în comparație cu Moldova și Țara Românească).

La capitolul Justiție, liberalii vor reforma CSM, în sensul debiricratizării și eficientizării activității, un program național de extindere a bazei logistice, constând în mai multe săli de judecată la dispoziția justițiabililor, transferarea bugetelor justiției la CSM,ca o pârghie importantă în asigurarea independenței justiției, întărirea răspunderii magistraților pentru creșterea responsabilității acestora și a încrederii cetățenilor în actul de justiție, finalizarea restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist.

PNL vrea și o reformă a Parlamentului prin „creșterea transparenței votului parlamentarilor prin utilizarea votului deschis toate cazurile (…) eliminarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale pentru parlamentari, realizarea unui program de lucru precis cu trei săptămâni în Parlament, de luni până joi și o săptămână în teritoriu”.

Viziunea liberală are în vedere și continuarea dezvoltării regionale, rurale și agricole a României, printre măsurile vizate regăsindu-se „cadastrarea și comasarea terenurilor agricole în scopul creșterii competitivității”, „coordonarea unitară și eficientă a fondurilor pentru mediul rural, indiferent de unde provin, prin intermediul unui ‘Minister al satului românesc'” , „dezvoltarea infrastructurii naționale de irigații” și „Înființarea Bursei de Cereale în Bazinul Mării Negre la Brăila finanțată printr-un parteneriat public-privat”.

În ceea ce privește infrastructura de transport PNL își propune, printre altele, „conectarea tuturor regiunilor istorice prin autostrăzi europene”, dar și „finalizarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare aferente coridorului IV European (Curtici-Simeria-Sighișoara-Brașov-București-Constanța) în vederea introducerii trenurilor de mare viteză care să lege Bucureștiul de marile capitale europene”.

La capitolul Armată, PNL dorește asigurarea anuală prin bugetul de stat a 2% din PIB pentru sistemul național de apărare și reconstrucția industriei de profil pe baze economice, a Parteneriatului strategic cu SUA și cu alte țări europene.

În planul politicii externe, PNL își propune o Românie „actor important în deciziile UE”, „accesul deplin la spațiul Schengen”, continuarea și întărirea parteneriatului cu SUA și a altor parteneriate cu țări ale UE.

Related Articles

Back to top button