Iohannis: În industria auto există un potențial deosebit de colaborare între România și Slovacia

În industria auto există un potențial deosebit de colaborare între România și Slovacia, dar pot exista progrese și în alte sectoare, a arătat președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis marți de consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, în cadrul Forumului de Afaceri Bilateral România – Slovacia.

„Între România și Slovacia există un potențial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii 10 ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde de euro în 2015. Putem avea asemenea progrese în în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT și al telecomunicațiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiți și reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Portul Constanța trebuie să devină principalul port maritim pentru comerțul slovac.

„Vrem ca Dunărea să ne lege nu numai geografic și cultural ci și economic, iar Portul Constanța să devină principalul port maritim pentru comerțul slovac. Vital în această direcție este strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, un mecanism destinat dezvoltării economice și sociale a macroregiunii dunărene. Vrem o colaborare mai strânsă între asociațiile profesionale și Camerele de Comerț și industrie dintre ambele țării pentru identificarea de noi avantaje competitive și noi oportunități de colaborare”, a mai afirmat președintele Iohannis.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la finalul lunii august, în România erau 644 de firme cu capital slovac, cu un capital social cumulat de peste 49,5 milioane de euro. În primele șase luni din acest an, potrivit Ministerului Economiei, România a înregistrat un deficit comercial de 247,5 milioane de euro. Valoarea totală a exporturilor depășea 494,6 milioane de euro (+1,25%), iar cea a importurilor 742,1 milioane de euro (+13,8%).