CEC a respins două contestaţii depuse de Partidul Democrat din Moldova

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins două contestaţii depuse de Partidul Democrat din Moldova (PDM) cu privire la încălcarea Codului electoral de către doi candidaţi la funcţia de şef al statului, informează MOLDPRES.

Membrul CEC, Maxim Lebedinschii, a specificat în cadrul şedinţei că în prima contestaţie s-a solicitat constatarea încălcării de către concurentul electoral Maia Sandu a prevederilor art. 47 al Codului electoral, care prevede interzicerea utilizării în scop de publicitate electorală a materialelor în care apar personalităţi istorice ale R. Moldova. „Astfel, s-a cerut aplicarea unei sancţiuni, pentru desfăşurarea în oraşul Hînceşti a unui eveniment de agitaţie electorală pe fundalul bustului scriitorului Mihai Eminescu”, a spus Lebedinschii.

Cea de-a doua contestaţie vizează încălcarea aceluiaşi articol din Codul electoral de către candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, Igor Dodon, care a susţinut în faţa monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt  o conferinţă de presă unde a prezentat o parte din programul său electoral. Tot atunci liderul socialiştilor a utilizat drapelul R. Moldova şi cel al formaţiunii politice pe care o conduce.

Reprezentantul concurentului electoral Maia Sandu şi cel al candidatului Igor Dodon au respins acuzaţiile înaintate.

Ulterior, membrii CEC au constatat că în ambele cazuri evenimentele nu au reprezentat acţiuni de publicitate electorală, astfel au respins sesizările, calificîndu-le drept neîntemeiate.

Tot ieri, Comisia a stabilit modelul buletinului de vot şi ordinea de înscriere în acesta a candidaților la funcția de şef al statului.