14971612 - chili, garlic and ginger for a healthy diet

Combinaţia dintre chilli şi ghimbir ar putea scădea riscul de cancer

Pentru mulţi oameni nu există nimic mai delicios decât o masă picantă. Însă, există unele studii care susţin că substanţa care îi dă iuţeală ardeilor, capsaicina, ar putea avea efect cancerigen. Acum, noi studii sugerează că substanţa picantă din ghimbir (6 – gingerol) ar putea contracara acest efect. Studiul publicat în revista medicală  Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că 6 –gingerol în combinaţie cu capsaicina ar putea scădea riscul de cancer.
Atât ghimbirul, cât şi ardeiul iute sunt folosite în bucătăriile lumii, în special cea asiatică, iar studiile au încercat să investigheze şi posibilele beneficii pentru sănătate ale celor două.  Deşi unele studii au arătat că ardeiul iute ar putea avea efecte benefice, altele au indicat o posibilă asociere a capsaicinei cu cancerul de stomac. Ceea ce au în comun ghimbirul şi ardeiul iute este că 6-gingerol şi capsaicina se leagă de acelaşi receptor celular (TRPV1), care este implicat în creşterea tumorilor.

Pe parcursul mai multor săptămâni, cercetătorii au hrănit şoarecii predispuşi la a dezvolta cancer pulmonar fie cu capsaicină, fie cu 6-gingerol, fie cu o combinaţie a celor două. Cei care au primit doar capsaicină au dezvoltat toţi cancer pulmonar, în timp ce doar jumătate dintre cei cărora li s-a administrat 6-gingerol au făcut acest tip de cancer. Mult mai puţini (doar 20%) dintre cei care au primit o combinaţie de 6-gingerol şi capsaicină au dezvoltat cancer pulmonar.

Pe lângă efectul anticancerigen combinat, cele două condimente au şi alte remarcabile beneficii: ardeii cili inhibă un transmiţător de durere la creier şi conţin o mare cantitate de vitamina C care susţine sistemul imunitar, iar ghimbirul reduce senzaţia de greaţă, relaxează musculatura căilor respiratorii şi conţine crom, magneziu şi zinc, care ajută la menţinerea sănătoasă şi normală a fluxului sanguin.