Guvernul a aprobat o OUG prin care „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care opera brâncușiană „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

 

„În ședința de Guvern de astăzi s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera ‘Cumințenia Pământului’ (…) va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Așadar, printr-o ordonanță de urgență, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, a spus Iolu într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, „Cumințenia Pământului” va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

Iolu a arătat că mecanismul prin care vor fi alocați banii pentru achiziție va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern.

„Nu este stabilit în acest moment un mecanism. Statul are bani și Ministerul Culturii va putea achiziționa această operă de artă”, a explicat Iolu.

Întrebat dacă banii vor fi alocați la rectificare, Liviu Iolu a spus că „nu neapărat”. „Pot fi deja existenți în bugetul Ministerului Culturii (…). Sunt alocați 5 milioane de euro și vor trebui alocați alți 6 milioane de euro până la data limită, și anume la sfârșitul lunii noiembrie”, a adăugat Iolu, precizând că acest termen este unul „agreat cu vânzătorii”.

Iolu a mai spus că Guvernul a considerat că această operă de Tezaur și de Patrimoniu Național trebuie să fie a statului român și să fie expusă public.

În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns, prin subscriție publică, 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectați doar în ultimele două luni și jumătate, a precizat Iolu.

Conform lui Iolu, campania a fost „un succes”, iar banii strânși vor contribui la achiziționarea acestei opere de artă.

Totodată, prin OUG adoptată miercuri de Executiv, Guvernul a decis constituirea „Fondului Brâncuși”, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei Tezaurului Patrimoniului Cultural Național.

„‘Fondul Brâncuși’ încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziția de artă de către stat. ‘Fondul Brâncuși’ va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național, o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, și veniturile vor proveni din donații, sponsorizări și de la bugetul de stat. Mizăm pe faptul că după această campanie de achiziție a operei ‘Cumințenia Pământului’ s-a deschis apetitul pentru donații pentru opere de artă și acest fond vine în întâmpinarea acestei nevoi”, a afirmat Iolu.

AFCN va anunța public contul în care pot fi depuși banii.

„În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Ministerul Culturii va explicita (…) prin hotărâre de guvern, normele metodologice de aplicare a prevederilor privind înființarea acestui ‘Fond Brâncuși’. El va avea un mecanism asemănător cu cel folosit deja pentru campania de achiziție a operei ‘Cumințenia Pământului'”, a mai afirmat Iolu.