Breaking News

Tăriceanu îi cere lui Iohannis să publice stenograma discuţiilor cu procurorul general Augustin Lazăr

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut miercuri preşedintelui Klaus Iohannis să facă publică stenograma discuţiilor cu procurorul general, Augustin Lazăr, arătând că declaraţiile publice ale celor implicaţi nu sunt concludente, iar ”strada a devenit noua formă de mineriadă”.”Cerem publicarea stenogramelor discuţiilor purtate de preşedintele României cu cei doi responsabili din Ministerul Public, deoarece credem că declaraţiile date publicităţii până în prezent de preşedinele Iohannis, de procurorul-general şi de procurorul-şef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente. Opinia publică are dreptul să cunoască întregul adevăr”, a transmis Tăriceanu prin intermediul unui comunicat de presă.

El a reiterat cu acest prilej solicitarea ca şeful statului să ofere asigurări că va respecta voinţa majorităţii electoratului, aşa cum va rezulta în urma votului din 11 decembrie. Preşedintele Senatului a susţinut totodată că vrea să oprească ”parcursul periculos pe care a pornit preşedintele României în campania electorală”.

În opinia lui Tăriceanu, Iohannis ”implică instituţia preşedintelui în dosare aflate pe rol (intervenţiile de acum câteva zile pe lângă procurorul-general şi în cazul acuzaţiilor de plagiat formulate împotriva doamnei Kovesi), a readus teroarea ascultărilor din vremurile cele mai negre ale securităţii şi a transformat lupta necesară şi legitimă cu corupţia într-o vânătoare de adversari politici”, fiind ”în coaliţie ocultă cu procurorul-şef al DNA şi cu un partid paravan-marionetă”.

Potrivit preşedintelui Senatului, DNA a devenit actorul politic principal al campaniei electorale şi ”are toate atuurile să devină oricând partid”, iar ”strada a devenit noua formă de mineriadă a regimului Iohannis”.

”Având un preşedinte debusolat şi imatur politic, rămas în faza în care «se joacă» de-a condusul partidului, cum se joacă cei mici cu păpuşi şi soldăţei, am numit-o pe Alina Gorghiu, PNL mai există doar ca paravan legal pentru planurile anticonstituţionale ale decidenţilor din această tabără. Am inclus în aceste planuri şi aşa-zisul partid care salvează România, USR, în fapt, o creaţie a Cotrocenilor, după modelul validat cu ocazia tragediei de la Colectiv. Important e ca liderii de pe lista neagră să fie plimbaţi pe la DNA, prin instanţe şi, mai ales, prin faţa camerelor de luat vederi pentru mediatizarea «penalilor», ceea ce am numit telejustiţie, cea care acţionează direct şi eficace asupra emoţiei colective. Odată condamnaţi de «stradă», devenită noua formă de mineriadă a regimului Iohannis, sau prin procese eminamente politice, mare prin declaraţii de genul: «Nu pot numi penali, condamnaţi etc., etc.», pentru că, nu-i aşa, o ţară europeană nu poate «defila» la conducerea ei cu «penalii» condamnaţi fără drept de apel în piaţa publică sau prin malversaţiuni operate de DNA”, a argumentat Tăriceanu.

Klaus Iohannis a reluat vineri explicaţiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ”Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine”, a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăţi este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ”nefiresc şi contraproductiv”, trenează.

„Trebuie să-şi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, ci şi societatea, iar dacă societatea are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate, atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. (…) Eu sunt mediator între stat şi societate”, a explicat preşedintele.

El a susţinut că declaraţia legată de un eventual plagiat al şefei DNA i-a fost ”răstălmăcită”, întrucât nu ar fi afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat, ci că în urma discuţiei cu Laura Koveşi el personal nu a avut indicii să creadă că este o problemă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu o săptămână, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat. „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puţin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare” a răspuns preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai precizat că a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat să soluţioneze speţa cu celeritate. „Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus şeful statului.