Comitetul Național de Stabilitate Financiară a fost reformat

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 12 octombrie hotărîrea cu privire la modificarea și completarea Legii privind crearea Comitetului Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care prevăd reformarea acestuia, informează MOLDPRES.

Comitetul are un număr redus de membri, cu o expunere politică scăzută și o relevanță strictă în vederea asigurării stabilității financiare. În componența acestuia sînt incluși guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Iurie Filip, și directorul general executiv al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, Eduard Usatîi.

CNSF a fost creat în anul 2010, însă s-a dovedit a fi puțin eficient în prevenirea și reglementarea crizei bancare, constată Ministerul Finanțelor.

Totodată, se propune ca președintele și vicepreședintele Comitetului Național de Stabilitate Financiară să fie aleși cu votul majorității membrilor CNSF, care își vor exercita activitatea pe bază permanentă. În caz de necesitate, Comitetul este în drept să convoace la ședință reprezentanții autorităților publice și altor entități juridice. De asemenea, lucrările de secretariat ale CNSF, precum și monitorizarea realizării deciziilor aprobate vor fi asigurate de către Banca Națională a Moldovei.