Circa 100 de artişti plastici din şapte ţări (Republica Moldova, România, Polonia, Bielorusia, Kîrgîzstan, Rusia şi Letonia) participă la expoziţia-concurs, organizată în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Decorativă Aplicată, ediţia a IV-a, deschisă ieri la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” din capitală, informează MOLDPRES.
Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că această expoziţie este organizată pentru a vedea ce se întîmplă în domeniul artelor plastice, încotro merge şi cum se dezvoltă arta decorativă.
„Acum 25 de ani, pînă la declararea Independenţei R. Moldova, artele plastice, şi, în modSPECIAL cele decorative, erau în declin. Treptat, la instituţiile de profil au fost deschise facultăţi de arte plastice cu specializări în domeniul artelor decorative. Mai tîrziu, un grup de artişti plastici în frunte cu Valeriu Vînagă au venit cu ideea să organizăm o Bienală Internaţională de Artă Decorativă, care deschide noi orizonturi pentru dezvoltarea acestui domeniu”, a precizat Dumitru Bolboceanu.
Preşedintele secţiei decorative a Uniunii Artiştilor Plastici, Oleg Dobrovolschi, a afirmat că la expoziţia-concurs au fost etalate peste 150 de lucrări de tapiserie, ceramică şi design vestimentar.
De premiul Ministerului Culturii s-a învrednicit artistul plastic Ludmila Tihonciuc. De asemenea, au fost premiate lucrările Ecaterinei Ajder şi cele ale lui Vasile Grama, iar un grup de artişti a fost desemnat pentru a-şi expune lucrările în cadrul unei expoziţii la unHOTEL din Chişinău.
Prima ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Decorativă a avut loc în 2010. Cea de-a IV-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Decorativă se va încheia pe 30 octombrie cu o masă rotundă, la care vor fi luate în dezbatere problemele existente în domeniu şi perspectivele dezvoltării artei decorative.