Autoritățile din statul american Florida au anunțat, joi, apariția unui nou focar de virus Zika, în Miami, și au solicitat finanțare pentru a stopa răspândirea pericolului, informează Reuters.
Oficialul susține că, potrivit autorităților sanitare, zonele afectate se limitează la Miami-Beach și la noua regiune, pe un areal de circa 2,6 kmp.
Rick Scott a menționat că Florida nu a primit încă fondurile aprobate de Congres și semnate de președintele Barack Obama în urmă cu două săptămâni.
Autoritățile din Florida au raportat deja patru dintre cele cinci cazuri de Zika ce au apărut în noua regiune de transmitere a virusului din comitatul Miami-Dade.
Virusul Zika, care se răspândește mai ales prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, dar și pe cale sexuală, reprezintă un pericol pentru femeile gravide. În cazul în care acestea sunt infectate cu Zika, ele riscă să dea naștere unor copii cu o malformație a creierului, cunoscută sub numele de microcefalie.
Primele cazuri de infecție cu virusul Zika transmisă în zona continentală a Statelor Unite ale Americii de țânțari au fost înregistrate în Florida, în iulie.
Luna trecută, autoritățile sanitare din Statele Unite au îndemnat femeile însărcinate să amâne călătoriile care nu sunt urgente în Miami, din cauza virusului Zika, chiar dacă a fost ridicată avertizarea de călătorie în cartierul Wynwood din Miami, în care a fost prima zonă infestată cu virusul Zika pe continentul american, mai arată sursa citată.
În Florida au fost raportate în total 164 de cazuri de virus Zika. 19 dintre aceste persoane au fost infectate în acest stat, însă locuiau în altă parte, iar în cinci cazuri nu s-a aflat exact dacă transmiterea virusului a avut loc în Florida sau în alte regiuni.
Un considerabil focar de virus Zika a fost detectat în Brazilia, anul trecut, iar de atunci s-a răspândit în Americi. Acesta a fost asociat cu peste 1.800 de cazuri de microcefalie în această țară, mai arată sursa citată.
Potrivit ultimului bilanț al OMS, 73 de state sunt afectate de virus din 2015, majoritatea în America Latină și în Caraibe, dintre care 21 au semnalat cazuri de microcefalie care foarte probabil au legătură cu virusul Zika, scrie și AFP.