Campania de vaccinare antigripala:Gravidele, copiii, varstnicii sau pacientii cronici, vulnerabili in fata gripei

Un nou sezon gripal este pe punctul de a începe, iar medicii atrag atenția că singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor este vaccinarea. Complicațiile cauzate de virusul gripal pot pune în pericol viața, iar cei mai vulnerabili în fața gripei sunt gravidele, copiii, vârstnicii și pacienții cronici. În România, acoperirea vaccinală împotriva gripei este extrem de scăzută, comparativ cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Îmbolnăvirea cu virusul gripal poate cauza complicații extrem de grave, precum pneumonie, miocardită sau encefalită. Însezonul gripal precedent numărul deceselor survenite în urma complicațiilor gripei ajunsese la 107, de aproximativ 2,5 ori mai mult față de anul anterior.
Expuși în fața gripei sunt și medicii, asistenții medicali, infirmierii, având în vedere că intră în contact cu un număr mare de pacienți. De aceea vaccinarea antigripală anuală ar trebui să fie o regulă pentru personalul medical, spun specialiștii.

Pentru a încuraja populația să se vaccineze împotriva gripei conf.dr. Diana Loreta Păun, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate a recurs la exemplu personal. La fel a procedat și Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, alături de alți participanți în cadrul Forumului Național Stop Gripa.