Guvernul lansează Pachetul de servicii comunitare integrate

 

Guvernul a lansat luni, de Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei, Pachetul de servicii comunitare integrate.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, serviciile comunitare integrate „au la bază metoda managementului de caz, prin care asistentul social lucrează împreună cu consilierul școlar/ mediatorul școlar, asistentul medical comunitar/ mediatorul sanitar, precum și cu furnizorii publici și privați de servicii sociale, ocupaționale, educaționale și medicale pentru a identifica nevoile persoanelor vulnerabile și pentru a stabili planuri de intervenție”.Serviciile comunitare fac parte din Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei și din Strategia Națională pentru Incluziune Socială și Reducerea Sărăciei și vizează abordarea integrată a tuturor problemelor cu care se poate confrunta o persoană sau o familie vulnerabilă.

La întâlnirea de lucru în care a fost lansat acest pachet de servicii au participat asistenți sociali, consilieri școlari și asistenți medicali comunitari din toată țara.

„Zona de protecție socială, de servicii sociale, de servicii integrate în comunitate este mult prea puțin cunoscută în comunități în general. E o agendă ignorată. De regulă, conceptul de asistat social este peiorativ. Cineva care este asistat social este considerat leneș, este considerat ca și când nu ar mai dori să muncească. (…) Această mentalitate trebuie schimbată și trebuie să vedem cum putem să îi atragem pe acești semeni ai noștri înapoi în societate, iar acest lucru este mai mult decât o investiție, este a putea să le redăm decența, încrederea în sine și un statut în societate, pe care acești oameni și l-au pierdut”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, citat în comunicat.

Serviciile comunitare integrate vor fi aplicate pentru început în comunitățile din șase județe, iar ulterior vor fi extinse la nivel național, proiectul vizând peste 180 de comunități marginalizate evaluate cu grad peste medie sau sever de sărăcie, anunță Guvernul.

De asemenea, pentru a susține comunitățile aflate în sărăcie peste medie și sărăcie severă, Guvernul a început pregătirea unui proiect de finanțare din fonduri europene și de la Banca Mondială a personalului din serviciile publice de asistență socială din aceste comunități.

„Mare parte din cei defavorizați se află acolo independent de voința lor și sunt într-un cerc vicios al sărăciei și al marginalizării. (…) Cred că accentul ar trebui mutat de la combaterea sărăciei către oferirea de oportunități, pentru că fără aceste oportunități reale, fie că se numesc sănătate, educație, ocupare, locuire sau servicii integrate, și fără o analiză a impactului diverselor intervenții nu cred că vom putea schimba această situație”, a apreciat Maria Gheorghiu, consilier de stat al premierului.

Dezbaterile privind măsurile adresate persoanelor vulnerabile vor continua marți cu prezentarea celor prevăzute în Pachetul anti-sărăcie și implementate până în prezent.

La evenimentul care va avea loc la Palatul Victoria vor participa premierul Dacian Cioloș, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, reprezentanți ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Guvernul a lansat în februarie anul acesta Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, cu 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă.