Orjeletul sau urciorul și şalazionul reprezintăinfecția glandelor din interiorul pleopei. În cazulorjeletului, infecția este pe marginea palpebrală, superficială. Șalazionul reprezintă infecția acelorași glande, dar se manifestă mult mai în interiorul pleoapei, unde se formează și un chist, prin blocarea acestor glande și acumularea produsului lor.
„Sunt afecțiuni frecvente, pot apărea și la copil. O perioadă foarte vulnerabilă este vârsta între unu și trei ani, pentru că ei atunci încep să meargă și pun mâna peste tot și inclusiv la ochi și se pot infecta mai ușor la nivel palpebral. Dar și la adult pot să apară aceste infecții palpebrale destul de ușor. Există persoane predispuse pentru aceste infecții. Ele au o funcționalitate a acestor glande mai deficitară, mai slabă și fac mai ușor infecțiile”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Mihaela Dragomir, medic primar oftalmolog.
Primele semne ale orjeletului și șalazionului care ar trebui să trimită un pacient la medicul specialist sunt:edemațierea pleoapei, înroșirea marginii ei, senzația de mâncărime, de jenă, uneori durere.
Persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor, în zone de arhivă, unde există praf sau care folosesc aparate de aer condiționat necurățate, riscă să sufere de orjelet și șalazion. De asemenea, produsele cosmetice neschimbate constant sau necorespunzător folosite și curățate pot favoriza infecția la nivelul pleoapei.