Maia Sandu a solicitat ca tinerii să poată vota în localităţile în care îşi fac studiile

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a solicitat Parlamentului să revizuiască modalitatea de vot al studenţilor, prin care aceştia să poată vota în localitatea unde îşi fac studiile, informează MOLDPRES.

Liderul PAS a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „doar tinerii care au reşedinţă în localităţile unde îşi fac studiile vor putea să voteze acolo, ceilalţi vor trebui să meargă la locul de baştină. Astfel, din toate categoriile de populaţie, tinerii sînt cei mai determinaţi să plece din ţară dacă situaţia nu se va îmbunătăţi în timpul apropiat,  iar descurajarea acestora de a merge la vot în localitatea unde îşi fac studiile este o metodă de a-i determina să plece şi mai repede”, a spus Sandu.

Preşedintele PAS a mai menţionat că „anterior, nu s-ar fi dorit includerea pe ordinea de zi a Legislativului a proiectului de lege, care le-ar fi permis tinerilor să voteze în localitatea în care îşi fac studiile, cu condiţia că depun o declaraţie prin care confirmă că nu vor vota în altă parte. Aceasta urma să fie o soluţie bună, avînd în vedere că majoritatea studenţilor nu au posibilitatea financiară pentru a merge acasă şi a vota anume acolo”, a specificat Sandu.

La final, Maia Sandu a venit cu un îndemn către tineri, ca aceştia să participe la scrutinul prezidenţial.

Serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale a anunţat anterior că elevii şi studenţii vor putea participa la scrutinul prezidenţial prezentîndu-se, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate.

Totodată,  în cazul în care nu au reuşit să-şi declare locul nou de şedere pînă la 29 septembrie curent, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 10-29 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămîne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

La 30 octombrie curent, în R. Moldova vor avea loc alegeri directe ale Preşedintelui R. Moldova.