FeaturedFluxPolitic

Moțiunea simplă pe Justiție a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților

Moțiunea simplă pe Justiție depusă de PSD la Camera Deputaților a fost adoptată, marți, de plen cu 155 voturi „pentru”.

Un număr de 60 de deputați nu și-au exprimat votul. Moțiunea intitulată „Și minciuna poate să ucidă” a fost dezbătută săptămâna trecută.

Cei 80 de semnatari ai moțiunii au solicitat demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, după ce aceasta a afirmat în plenul CSM din data de 6 octombrie „că a mințit la CEDO” despre situația fondurilor alocate pentru penitenciare.

„La data de 14.06.2016, ministrul Justiției, Raluca Prună, se prezintă în fața CEDO, unde susține și depune un act privind măsurile care au fost luate și cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătățirii condițiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiției face afirmații în plenul CSM din data de 06.10.2016 susținând că ‘eu m-am dus și am mințit la CEDO — și spun bine mințit la CEDO — că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… deci eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem acești bani’. Declarația doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul privește ‘minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român’, cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a mințit în fața unui organism internațional”, se arăta în textul moțiunii.

Potrivit moțiunii, prin bugetul de stat aprobat de Parlament pentru anul 2016 pentru Administrația Națională a Penitenciarelor a fost alocată suma de 1.157.669.000 lei, iar suma de 71.855.000 lei reprezenta venituri proprii. De la aprobarea bugetului și până în luna iunie au mai fost adoptate alte acte normative care să suplimenteze fondurile alocate, au explicat semnatarii.

„Cum puteau să aloce într-un an peste un miliard de lei pentru construcția a șapte penitenciare când nu existau studii de fezabilitate? Cine a autorizat-o pe Raluca Prună să se prezinte la CEDO cu un act ce cuprindea informații false? Ce măsuri a luat prim-ministrul atunci când a luat la cunoștință de susținerile false ale ministrului Justiției din 14 iunie 2016? Nu poate să pretindă că nu a știut, fiind vorba despre un act ce se înainta un organism internațional, într-o speță care afecta România. A fost obligat ministrul Justiției să revină la CEDO cu informațiile corecte?”, întreabă semnatarii moțiunii.

Documentul s-a referit, totodată, la reproșurile asociațiilor profesionale ale magistraților cu referire la condițiile concrete în care își desfășoară aceștia activitatea.

Related Articles

Back to top button