Cultura

Cărțile prind viață cu ajutorul realității virtuale, la istoricul Târg de Carte de la Frankfurt

Vizitatorii care vor trece în acest an pragul Târgului de Carte de la Frankfurt vor fi invitați să poarte ochelari de realitate virtuală, să viziteze o clasă de cursuri interactivă și să admire obiecte de artă realizate cu ajutorul tehnologiei 3D, în încercarea editorilor de a conecta tehnologia modernă cu lumea culturală. Organizatorii celui mai mare eveniment editorial din lume au declarat că îmbinarea lumii cărților cu arta și tehnologia este un pas logic în condițiile în care industriile creative devin din ce în ce mai conectate, informează AFP.

Târgul, care se deschide miercuri și se așteaptă să fie vizitat de circa 275.000 de persoane, s-a ghidat întotdeauna după deviza ”conținut — indiferent de formatul său”, a declarat pentru AFP vicepreședintele evenimentului, Holger Volland.

Printre principalele atracții la evenimentul de cinci zile se vor număra experiențele de realitate virtuală, mai mulți expozanți aducând proiecte care îi vor face pe vizitatori să plonjeze într-o lume care până acum nu a existat pentru ei decât pe pagină.

Cartea „All of My World Is You” a artistului taiwanez Jimmy Liao se va trezi la viață în clipa în care vizitatorii își vor pune un dispozitiv de realitate virtuală ce le va permite să interacționeze cu personajul principal, o tânără misterioasă, dar și să îndeplinească misiuni pentru a o face pe aceasta să zâmbească.

În lumina reflectoarelor, ca invitat de onoare, se va afla cultura literară și lingvistică din regiunea Flandra și din Olanda, urmând să fie prezentate trei experiențe de realitate virtuală, dintre care una le permite utilizatorilor să alterneze între perspectiva unui tată și cea a feteiSALE, în vârstă de 9 ani, după dispariția unui membru al familiei.

”Literatura nu există numai pe pagină”, a declarat Suzanne Meeuwissen de la Fundația Daneză pentru Literatură, co-inițiatoare a proiectului. Aceasta a ținut să precizeze că un exemplu în acest sens este câștigătorul premiului Nobel din acest an, muzicianul Bob Dylan. Realitatea virtuală este noua canava, a mai spus aceasta, iar ”scriitorii și artiștii sunt flămânzi să exploreze acest teritoriu nefamiliar”.

Și editurile educaționale își îndreaptă atenția către noua tehnologie, în cadrul secțiunii ”Școala Viitorului”. Astfel, vor fi prezentate posibilități noi de învățare, de la manualele care pot deveni interactive cu ajutorul unei aplicații, până la imprimarea prin tehnologia 3D a unor organe ce pot fi folosite la lecțiile de biologie.

În cadrul Arts+, eveniment supranumit ”târg în târg”, artiștii, arhitecții și muzeele vor trata provocările și oportunitățile de a lucra cu tehnologia digitală și își vor prezenta o parte dintre rezultate.

Unul dintre evenimentele-cheie va fi proiectul numit ”Următorul Rembrandt” în cadrul căruia o echipă olandeză utilizează inteligența artificială și o imprimantă 3D pentru a creea o operă ”nouă” realizată de un maestru în pictură, pe baza unui algoritm computerizat care a calculat trăsăturile obișnuite ale unui subiect tipic rembrandian.

Rămâne de văzut în ce măsură toate aceste idei pot genera venituri pentru edituri și creatori, o întrebare ce va fi un subiect fierbinte în această săptămână la Frankfurt.

La târgul de la Frankfurt iubitorii de carte vor putea consulta oferta a peste 7.000 de expozanți din mai mult de 100 de țări, ce vor prezenta mii de titluri noi din toate genurile imaginabile.

Unul dintre cele mai mari personalități care vor participa la eveniment va fi artistul contemporan britanic David Hockney, care va prezenta o carte supradimensionată, de 500 de pagini, ce ilustrează faimoasele sale picturi, de la cele din anii ’60, cu piscine însorite, la cele mai recente desene pe iPad. Volumul în ediție limitată este atât de mare încât vine cu propriul său stand și un preț de 2.000 de euro.

Târgul de Carte de la Frankfurt va avea onoarea de a fi vizitat și de prezențe regale, precum regele olandez Willem-Alexander și regele Philippe al Belgiei și regina Mathilde.

Evenimentul datează din urmă cu peste 500 de ani, prima ediție având loc la puțin timp după ce Johannes Gutenberg a inventat presa de tipar, în apropiere de Mainz.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button