National

Rafila: Nu avem altceva de făcut decât să căutăm soluții să păstrăm sănătatea populației și calitatea serviciilor sanitare

 

Principalele provocări din domeniul sănătății publice legate de problematica bolilor infecțioase din România sunt dezbătute la cea de a IX-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie care se desfășoară la Brașov în perioada 20-22 octombrie. Evenimentul este organizat de Societatea Română de Microbiologie împreună cu Societatea Română de Epidemiologie și aduce în prim plan cele mai actuale probleme de sănătate publică din România, de la infecțiile nosocomiale, la rezistența bacteriilor, la antibiotice sau la bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare.

„Este un eveniment care a devenit tradițional în România, o conferință cu scop strict profesional, de creștere a calității profesionale în domeniul microbiologiei, epidemiologiei și bineînțeles a bolilor infecțioase pentru că amândouă specialitățile se ocupă una de diagnostic, alta de supravegherea bolii infecțioase. Ne găsim în fața unor provocări pentru sistemul de sănătate publică. Ați remarcat și dumneavoastră în ultimii ani și mai ales în ultimele luni că s-a discutat foarte mult despre vaccinare, s-a discutat foarte mult despre infecțiile nosocomiale, s-a discutat despre rezistența bacteriilor la antibiotice, toate acestea sunt teme cuprinse în programul conferinței. Aceste probleme au apărut întotdeauna acum avem și capacitatea să le identificăm. Să nu credeți că în natură lucrurile rămân stabile. Noi evoluăm ca rasă sau involuăm după unii și micro-organismele, bacteriile, virusurile au aceeași capacitate de a evolua într-un sens sau altul, de a deveni rezistente la substanțele cu care noi încercăm să le distrugem. Nu avem altceva de făcut decât să căutăm soluții să păstrăm sănătatea populației și calitatea serviciilor în unitățile sanitare, să aibă de suferit cât mai puțin sau să nu aibă de suferit, și să se îmbunătățească, ceea ce ne dorim cu toții”, a declarat pentru AGERPRES, prof. dr. Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că în cele trei zile vor fi organizate foarte multe dezbateri cu oameni care lucrează efectiv în unitățile medicale sau în sistemul de sănătate publică, vor fi puse întrebări, se vor transmite ultimele noutăți în domeniu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de către organizatorii conferinței, în a doua zi a evenimentului a avut loc o dezbatere amplă în privința vaccinurilor, subiect aflat în atenția opiniei publice, ca urmare a epidemiei de rujeolă din țara noastră. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, de la începutul anului s-au înregistrat 786 de cazuri de rujeolă, iar trei copii cu vârsta mai mică de un an au murit din cauza bolii. Specialiștii atrag atenția că acoperirea vaccinală în România este mult sub nivelul optimal de 95% recomandat de către OMS. Infecțiile respiratorii, una dintre patologiile dominante mai ales în acest sezon, va fi un subiect important în discuție, aceasta în situația în care și în cazul vaccinului antigripal, statisticile Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile sunt îngrijorătoare: în sezonul 2015-2016 rata vaccinării antigripale a fost de 3,2% la nivel național.

A treia zi a conferinței va fi dedicată bolilor transmisibile prin vectori, probleme globale de sănătate publică, precum infecția cu virusul Zika sau West Nile. 19 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, au raportat nu mai puțin de 1.918 infecții cu virusul Zika, iar în șapte țări europene au fost depistate 92 de infecții în rîndul femeilor însărcinate.

Conferința se va încheia cu o sesiune dedicată noilor tehnologii în diagnosticul și supravegherea bolilor infecțioase, care va aduce la cunoștința profesioniștilor în domeniu cele mai recente metode de diagnostic.

Related Articles

Back to top button