Consiliul Executiv al FMI va discuta programul cu Republica Moldova pe 7 noiembrie

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că noul program al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) va fi discutat de către Consiliul de directori ai FMI pe 7 noiembrie. Republica Moldova speră să obțină pe parcursul a trei ani o finanțare de circa 180 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES.

”Banca Națională a Moldovei și Guvernul Republicii Moldova au îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional, încheiat la 26 iulie 2016”, se menționează într-un comunicat de presă difuzat astăzi de BNM.

Ca urmare, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional ”se va reuni, pe 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI (aproximativ 182,7 milioane dolari SUA)”.

Acest nou program cu FMI își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb, notează BNM.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat anterior că speră ca, după aprobarea acordului cu FMI, Republica Moldova să primească de la această instituție 25 milioane de dolari SUA, alte 55 milioane de euro sînt așteptate de la Uniunea Europeană, iar 45 milioane de dolari de la Banca Mondială. Multe din aceste finanțări sînt incluse în bugetul de stat pentru anul 2016.

Săptămîna trecută, reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că pînă în prezent, autoritățile Moldovei au progresat semnificativ în realizarea acțiunilor prioritare convenite în urma vizitei misiunii Fondului la Chișinău în iulie 2016 ”Implementarea tuturor acțiunilor prioritare este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare”, mai afirma oficialul FMI.

Republica Moldova nu are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna anului 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari SUA.