Breaking News

În primul an de viață, copiii ar trebui să doarmă în camera părinților, pentru limitarea riscului de moarte subită

Copiii mici ar trebui să doarmă în dormitorul părinților în primul an de viață, în pătuțuri speciale pentru nou-născuți, potrivit unor noi recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Această măsură este menită să contribuie la reducerea riscului de moarte subită infantilă, informează AFP.

Potrivit principalei modificări adusă recomandărilor AAP, nou-născuții trebuie să stea în camera părinților timp de șase luni, chiar un an dacă este posibil, dar să nu doarmă în același pat cu adulții.

”Părinții nu ar trebui să culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva”, a declarat, luni, Rachel Moon, autoarea principală a unui studiu care a dus la noile recomandări, descrise într-o lucrare prezentată luni în cadrul conferinței naționale AAP din San Francisco. ”Aceste suprafețe sunt extrem de periculoase”, a atras atenția aceasta.

AAP a formulat astfel de recomandări încă din anii ’90, acestea reducând riscul de moarte subită în cazul nou-născuților cu circa 50%.

Aproximativ 3.500 de nou-născuți mor în fiecare an în Statele Unite din cauza unor cauze ce au legătură cu somnul. Printre acestea se numără sindromul de moarte subită infantilă, sufocarea sau strangularea accidentală, au atras atenția specialiștii.

Decesele ca urmare a sindromului de moarte subită infantilă au atins un plafon în ultimii ani, însă constituie în continuare principala cauză de deces a copiilor cu vârste între o lună și un an.

Conform AAP, copiii foarte mici ar trebui să doarmă pe spate, pe o suprafață curată, fără să aibă jucării și pături în preajmă.

Peter Richel, directorul Departamentului de pediatrie din cadrul Northern Westchester Hospital, a declarat că noile recomandări presupun ca medicii să modifice unele dintre sfaturile pe care le dau părinților. Acesta a amintit că ”mulți pediatri sugerează ca de la două luni nou-născuții să stea în camera lor și să fie folosit un monitor pentru a le auzi plânsetele provocate de foame”.

De asemenea, noile recomandări prevăd ca nou-născutul să ia contact cu pielea mamei ”imediat după naștere pentru cel puțin o oră, de îndată ce aceasta este stabilă din punct de vedere medical și trează”, mai arată sursa citată.