Dramaturgul Matei Vișniec a declarat duminică seara, la Oradea, că spectacolul „Cabaretul Dada”, jucat în premieră națională de Teatrul „Regina Maria”, este un moment de mare fericire pentru el, ca autor și o formă de excelență, ca prezentare.
„Este un spectacol care reprezintă pentru mine un moment de mare fericire pentru că în această seară am văzut, de fapt, o formă de excelență. Excelență vizuală, excelență muzicală, excelență coregrafică, o mare dăruire a actorilor. Acest teatru de la Oradea, Teatrul ‘Regina Maria’, reprezintă pentru mine un moment important. Plec cu mare încredere în oameni. Plec cu o mare încredere în ceea ce poate da teatrul. În seara asta am văzut spectatori fericiți, spectatori încântați, spectatori care cred eu că au ieșit de aici cu ceva ce nu vor uita, ceea ce este esențial în teatru”, a declarat, pentru AGERPRES, scriitorul Matei Vișniec.
Acesta a menționat că este, poate, unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-a avut în România, „extrem de complex, ca text, coregrafie, muzică și foarte multă implicare umană”.
„Mai mulți artiști și-au dat mâna pentru a face acest spectacol, cu totul și cu totul deosebit pe tema dadei, pe tema istoriei dadaizate, dar și pe tema românilor care nu au ieșit încă de sub semnul dadei. Și, în același timp, pe tema frumosului, a protestului care are sens”, a mai spus dramaturgul.
Spectacolul „Cabaretul Dada” de Matei Vișniec, regizat de orădeanca Anca Bradu, celebrează centenarul mișcării artistice „Dada”. Premiera absolută a piesei a avut loc în urmă cu două zile, la Budapesta, unde a fost montată de Zoltán Balázs, directorul companiei The Maladype.
Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Ioana Dragoș Gajdo, Șerba Borda, Angela Tanko, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Pavel Sîrghi, Anda Tămășanu, Mihaela Gherdan, Alina Leonte, Denisa Vlad, George Voinese, Emil Sauciuc, Alin Stanciu, George Dometi, Andrei Sabău, Eugen Neag, Ciprian Ciuciu.
Scenografa Anca Bădulescu Vișniec a realizat costumele, măștile și manechinele, scenograful Doru Păcurar a creat decorul, iar de coregrafie s-a ocupat Mălina Andrei.
Echipa artistică este completată de compozitorul Ovidiu Iloc și de Lucian Moga, care s-a ocupat de light design. Orchestra live, pe scenă, este formată din: Zsolt Lukács (saxofon, clarinet), Albert Károly Szávuly (trombon), Varady Henrietta (pian), Marius Bulzan (percuție), Kálmán Nagy (vioară) și Lorant Veres (contrabas).