Tudorache: Guvernul actual și cel viitor trebuie să se poziționeze ca un generator de soluții la problemele migrației

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a declarat, luni, că Guvernul actual și cel următor trebuie să se pregătească intens printr-o interacțiune cu statele UE, pentru a încerca să se poziționeze ca un generator de soluții la problemele din dosarele migrației atunci când va ocupa Președinția Consiliului UE.

Prezent la Conferința de lansare a dezbaterilor publice privind prioritățile României pe perioada mandatului la Președinția Consiliului UE — „Start pentru 2019”, ministrul Tudorache a vorbit, printre altele, și despre evoluția migrației în statele Uniunii Europene.

„Aș începe cu dosarul migrației. Știe toată lumea deja cât a contat în logica politică în ultimul an, dar este o problematică care a crescut, a avut o evoluție în ultimii 5 ani. A fost o evoluție pe care nu am putut-o anticipa la nivelul european suficient și de aceea, într-un fel, am ajuns și în situația de criză pe care am cunoscut-o anul trecut și care a dus la soluții, la răspunsuri pe care unele state membre le-au considerat corecte, altele mai puțin corecte. De aici și tensiunea politică la nivelul european, evident, în ultimele 12 luni”, a precizat Dragoș Tudorache.

De asemenea, el a arătat că tocmai pentru că este o criză profundă, nu s-a finalizat, ea va necesita o aplecare deosebită din partea instituțiilor europene în viitorii ani.

„Președinția noastră din 2019, cu siguranță, va trebui să se poziționeze foarte clar în încercarea de a continua gestionarea acestor dosare. Rolul unei președinții nu este acela de a promova interesul național, ci acela de a încerca o mediere a tuturor intereselor statelor membre, pentru a găsi numitor comun, pentru a găsi un consens. Ce va trebui să facă Guvernul României, ce face deja acest Guvern și ce va trebui să continue să facă următorul Guvern, indiferent de orientarea politică: va trebui să se pregătească foarte intens de pe acum, printr-o interacțiune foarte strânsă cu toate statele membre, cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, pentru a încerca deja să ne poziționăm ca un generator de idei, ca un generator de soluții la problemele mari din dosarul migrației pe care îl avem pe masă”, a arătat Tudorache.

O soluție în acest caz, potrivit lui Dragoș Tudorache, ar fi revizuirea legislației.

„Începând de la revizuirea legislației, pe sistemul Dublin, continuând cu toate celelalte regulamente, condițiile de primire a migranților, deci tot pachetul practic, cele două pachete puse în acest an pe masă de Comisia Europeană și pe care, sincer, cel puțin în zonele lor cele mai sensibile, nu le văd finalizate ușor sau repede în viitorii ani”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

AGERPRES