Breaking News

Cioloș: Debirocratizarea făcută la un mod inteligent trebuie continuată și după alegeri

Debirocratizarea, una făcută inteligent, trebuie să continue și după alegerile parlamentare, pentru a oferi predictibilitate mediului de afaceri, a declarat marți premierul Dacian Cioloș.

„Una sunt cifrele de pe hârtie și alta este realitatea de pe teren. Altfel spus, nu este suficient să avem creștere economică pe hârtie dacă nu găsim modalitatea ca această dinamică a economiei reflectată în cifre să poată să se răsfrângă și asupra dezvoltării mediului antreprenorial. O să repet de câte ori va fi nevoie — mediul antreprenorial înseamnă locuri de muncă, locurile de muncă înseamnă bani la buget, înseamnă posibilitatea de a plăti pensiile, înseamnă posibilitatea de a finanța administrația și de a ajuta să funcționeze statul și de a da o dinamică dezvoltării sociale, până una, alta”, a spus Dacian Cioloș, în discursul susținut la evenimentul „Topul Național al Firmelor Private din România”.

Premierul a afirmat că Guvernul a căutat, în primul rând, să asigure o predictibilitate pentru mediul de afaceri, „într-o perioadă în care și în preajma campaniei electorale există foarte multe tendințe de a schimba legi, de a veni cu legi noi, care nu totdeauna ajută la coerența cadrului legislativ”.

„Deci, în ideea aceasta a predictibilității am hotărât să aplicăm deciziile luate de Guvernul precedent în domeniul economic, dar (…) sunt niște lucruri pe care le-am înțeles din discuții cu o parte din dumneavoastră că nu-i suficient să nu mai adoptăm legi inutile sau care creează impredictibilitate, dar că e important să reducem pe cât posibil birocrația. Să facem în așa fel încât legile pe care le avem, aplicarea acestor legi, să aibă o sarcină birocratică cât mai redusă pentru dumneavoastră. Și de asta am atacat acest domeniu cu măsuri de reducere a birocrației — o temă pe care continuăm să lucrăm. Avem în lucru încă un pachet de simplificare și debirocratizare la Ministerul de Finanțe, care împreună cu ANAF, mai ales, dar nu numai, a supus dezbaterii publice o serie de măsuri dintre care o mare parte vin din sugestii pe care le-ați făcut dumneavoastră”, a arătat premierul.

În opinia sa, la capitolul reducere a birocrației este nevoie de „o simplificare legislativă, pe cât posibil”.

„Și eu aș zice o simplificare legislativă făcută inteligent. Sigur, e ușor să suprimi anumite legi, să tai anumite taxe, dar poți să rezolvi o problemă într-o parte și să creezi o problemă în altă parte pe care, pe urmă, e mult mai greu să o corectezi. Deci, de asta am luat lucrurile la rând și această idee de debirocratizare trebuie să continue indiferent ce se întâmplă după alegeri. Și trebuie să continue în relație cu dumneavoastră, pentru că noi nu avem nevoie doar de o simplificare legislativă, avem nevoie de o schimbare de cultură instituțională. Spunea și domnul Jianu de faptul că măsurile preventive ar trebui să domine sau în mod clar să preceadă măsurile punitive. În acest sens, am cerut și conducerii ANAF să abordeze lucrurile în proceduri, în modul de lucru, dar, pot să vă spun că și acolo, la fel ca și în alte instituții ale statului, avem nevoie în paralel cu schimbarea legislației sau simplificarea ei să formăm într-o altă mentalitate și funcționari care lucrează cu companiile. Și aici avem nevoie de ajutorul dumneavoastră”, a susținut premierul.

La evenimentul „Topul Național al Firmelor Private din România” au mai fost prezenți consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, ministrul Economiei, vicepremierul Costin Borc, miniștrii Finanțelor și Muncii, Anca Dragu și Dragoș Pîslaru, ambasadorul SUA, Hans Klemn, președintele CNIPMMR, Florin Jianu, reprezentanți ai firmelor premiate.