Jens Stoltenberg declară că ‘toți aliații’ sunt îngrijorați din cauza flotei ruse

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că ‘toți aliații’ sunt îngrijorați de flota rusă care se îndreaptă către estul Mării Mediterane, pe fondul temerilor că aceasta ar putea ataca orașul sirian Alep, transmite EFE.

‘Toți aliații sunt la curent cu îngrijorarea noastră și și-au exprimat și ei preocuparea pe tema atacurilor ruse la Alep’, a declarat Stoltenberg la sosirea la reuniunea miniștrilor apărării din NATO care se desfășoară miercuri și joi la Bruxelles.

Potrivit Reuters, Stoltenberg a insistat totodată că îi revine Spaniei sarcina de a decide dacă va permite sau nu flotei ruse aflate în drum spre Siria să realimenteze în portul spaniol Ceuta, însă, potrivit secretarului general al NATO, organizația le-a transmis deja aliaților săi, inclusiv Madridului, preocuparea sa pe această temă.

‘Revine fiecărei națiuni să decidă, aceasta este politica NATO de mulți ani, dar suntem îngrijorați în legătură cu posibila folosire a acestei flote la intensificarea atacurilor împotriva civililor în Alep. Toți aliații sunt la curent cu preocupările noastre’, a spus șeful NATO.

Și ministrul apărării britanic, Michael Fallon, și-a exprimat miercuri ‘profunda îngrijorare’ în legătură cu prezența flotei ruse în Mediterana de est. ‘Am fi profund îngrijorați dacă oricare stat membru al NATO ar lua în calcul să acorde asistență unui grup maritim de portavioane care ar putea ajunge să bombardeze Siria și populația civilă’, spus Fallon la sosirea la reuniunea de la Bruxelles. ‘NATO ar trebui să rămână unită’, a insistat el.

Spania se afla miercuri sub presiunea aliaților săi, pentru a-i refuza unui grup aeronaval rus care se îndreaptă către Siria posibilitatea de a se realimenta în portul spaniol Ceuta pe care autoritățile spaniole i-au acordat-o. Spania, țară membră a NATO, le permite navelor de război rusești să efectueze escale în Ceuta.