Radu Afrim, Alexander Hausvater, Constantin Cojocaru și Marius Manole, decorați de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a decorat miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai multe personalități culturale, între care regizorii Radu Afrim și Alexander Hausvater și actorii Constantin Cojocaru și Marius Manole.

Șeful statului i-a decorat și pe actorul Sorin Leoveanu, coregraful Varvara Ștefănescu și revista „Timpul”.

El a susținut că actorul Constantin Cojocaru a dăruit experiența autentică a teatrului.

„Domnule Constantin Cojocaru, sunteți un actor celebru în lumea teatrului și filmului românesc. Ați mărturisit că aveți un izvor secret care v-a păstrat mereu tânăr. Acest lucru este confirmat cu prisosință de spectacolele în care ați jucat, alături de actori și regizori renumiți, de rolurile care poartă amprenta dumneavoastră inconfundabilă”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a arătat că Alexander Hausvater a răspuns prin spectacolele sale la nevoia contemporanilor de a înțelege lumea.

„Domnule Alexander Hausvater, ca regizor, actor și profesor de artă dramatică, ați dat viață unor spectacole de o uimitoare forță artistică. Ați educat numeroase generații în spiritul dragostei pentru teatru ca artă a emoției, ca loc privilegiat al autenticității umane. Pe lângă impresionanta carieră teatrală, ați explorat cu succes domenii conexe, făcând teatru radiofonic și de televiziune, scriind cărți și scenarii, redescoperind texte clasice, pe care le-ați adaptat din perspectiva sensibilității moderne. Cu ingeniozitate, cu originalitate și, mai ales, cu generozitate, ați răspuns nevoii noastre, a contemporanilor, de a înțelege mai bine lumea în care trăim”, a declarat Iohannis.

El a precizat că Vava Ștefănescu este cunoscută drept unul dintre cei mai valoroși artiști ai dansului pe care i-a dat modernității România.

Șeful statului a susținut și că prestigiul regizorului Radu Afrim este o încurajare pentru generația din care face parte.

„Domnule Radu Afrim, apreciez, prin decorarea dumneavoastră, pe unul dintre cei mai originali și mai cunoscuți tineri regizori români. Prestigiul dumneavoastră în mediul artistic românesc și internațional este o încurajare pentru generația din care faceți parte și un îndemn pentru o carieră pentru care se întrevede un lung și prolific parcurs internațional”, a mai afirmat el.

Pe actorul Marius Manole l-a caracterizat ca fiind unul dintre cei mai înzestrați actori ai noii generații.

„V-ați remarcat prin numeroase roluri de compoziție, în zeci de spectacole în marile instituții teatrale sau în teatrul independent. Prin cariera dumneavoastră se probează încă o dată că teatrul românesc are nu doar un trecut cu care ne mândrim, ci și un viitor demn de tradiția din care se trage”, a arătat șeful statului.

El a menționat că publicația „Timpul” a traversat întreaga istorie modernă a României, devenind o „platformă valoroasă pentru dialogul cultural și civic”.

„Ea a însemnat și înseamnă spirit critic, respectul pentru valori și autenticitate, entuziasmul și dedicația celor care au continuat o tradiție culturală importantă pentru Iași și pentru România”, a subliniat Iohannis.

Regizorul Hausvater s-a declarat emoționat de distincția primită.

„Aș vrea să accept această atenție nu numai în numele meu, ci în numele celorlalți din această țară care încă cred, încă speră și încă creează. Creatorii acestei țări lucrează de dimineața până seara, se sacrifică și cred că ce fac este important. Creația este bazată întâi și întâi pe faptul că cineva se uită la realitatea obiectivă și spune ‘poate putem să o ameliorăm, poate putem să trăim mai bine, mai profund’. Se spune că în țara asta oamenii nu mai cred în nimic, nu mai cred în oameni politici, în biserică, în spitale. Totuși, eu cred în ceva și asta este teatrul. Sălile din toată țara sunt pline. Chiar dacă spectacolul nu este bun, oamenii stau în picioare pentru că aplaudă o cultură, o limbă, o necesitate, o relație cu oamenii de pe scenă care dau o speranță”, a afirmat regizorul.

El a susținut că este un moment foarte important că președintele României, care provine dintr-o familie de sași, dă „un premiu cuiva care provine dintr-o familie evreiască, a plecat mult timp în Israel și în Canada și apoi s-a întors”.

„Văd în asta un principiu foarte important: această țară este bazată pe multiculturalism”, a adăugat regizorul.

La rândul său, redactorul-șef al revistei „Timpul”, George Bondor, a declarat că publicația a reprezentat un adevărat laborator jurnalistic.

„Publicația fondată pe 15 martie 1876 și care într-adevăr anul acesta împlinește 140 de ani de existență a reprezentat în epocă un pilon informațional, un adevărat laborator jurnalistic al formării limbii române și a dat concretețe modernizării și modernității românești, alături de alți doi piloni importanți în acea vreme: pilonul instituțional, Casa Regală a României, fondată în 1866, și pilonul educațional, Academia Română, care de asemenea anul acesta împlinește 150 de ani. Pe acești trei piloni importanți s-au construit modernitatea și modernizarea României, dar ceea ce a transgresat din perspectiva publicației ‘Timpul’ toată această perioadă de 140 de ani de existență a fost, într-adevăr, domnule președinte, spiritul critic, pe care noi, cei de astăzi, făcând cuvenita reverență față de trecut, îl preluăm și încercăm în felul acesta să găsim o modalitate pragmatică, dacă vreți, de a proiecta adevărul”, a spus George Bondor.

Șeful statului a acordat, miercuri, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D — „Arta spectacolului” regizorului Radu Afrim, actorilor Constantin Cojocaru, Marius Manole și Sorin Leoveanu, dansatoarei Varvara Cătălina (Vava) Ștefănescu „în semn de apreciere a contribuției remarcabile la creșterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate”.
Regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.

De asemenea, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare, în semn de „înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ținută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor și al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spațiului cultural și civic din România, președintele Iohannis a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F — „Promovarea culturii” publicației „Timpul”.