Oamenii de știință susțin că au descoperit elixirul tinereții și că au început testarea acestuia pe oameni

 

Oamenii de știință americani susțin că au descoperit un compus natural ce se găsește în avocado, broccoli, varză și castravete, care are ”efecte anti-îmbătrânire remarcabile în cazul șoarecilor” și care ar putea funcționa și la oameni. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Cell Metabolism, informează Science Daily.

Cercetătorii care au început testele clinice pe un mic grup de oameni au declarat că au observat efecte benefice în cazul șoarecilor cu vârste înaintate care au primit în apă acest compus, numit NMN. Nivelul lor de activitate fizică a crescut, densitatea osoasă și starea mușchilor s-au îmbunătățit, sistemul imunitar, vederea și ficatul au funcționat mai bine și s-a observat și o pierdere din greutate.

Oamenii de știință au început prin cercetarea proprietăților unei proteine numite NAD, implicată în producția de energie a organismului. Pe măsură ce corpurile îmbătrânesc, producția de NAD scade și se consideră că acest lucru face parte din procesul de îmbătrânire.

Încercările de a suplimenta cantitatea de NAD au eșuat, astfel că cercetătorii au căutat o altă modalitate de a spori producția proteinei. Ei au administrat șoarecilor NMN în apa de băut pentru a observa dacă acesta acționează ca un elixir al tinereții.

”Răspunsul este da. De fapt, NMN are remarcabile efecte anti-îmbătrânire în cazul șoarecilor”, susține profesorul Shin-ichiro Imai, de la Universitatea din Washington University, cel care a condus cercetarea. ”Șoarecii (hrăniți — n.r.) cu NMN au în mod cert o sănătate mai bună”, a spus profesorul care a adăugat că ”dacă lucrurile merg așa și mai departe ei ar putea avea și o speranță de viață mai mare”.

”Am demonstrat un mod în care se poate încetini declinul fiziologic în cazul șoarecilor. Acest lucru înseamnă că șoarecii mai în vârstă au niveluri de metabolism și de energie asemănătoare cu cei mai tineri”, a completat specialistul.

Profesorul s-a arătat optimist că testele clinice pe subiecți umani, care au început în Japonia, vor produce rezultate similare. El a adăugat că speră ca acest lucru să se traducă ”într-o metodă de a-i ajuta pe oameni să rămână sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc”.

Însă există și un aspect negativ al acestei metode. Deoarece NMN oferă un impuls în activitatea tuturor celulelor, ar putea avea un impact și asupra celor canceroase, contribuind la înmulțirea acestora. ”Despre unele celule tumorale se știe că au o capacitate mai mare de a sintetiza NAD, așa că am fost îngrijorați că administrarea de NMN poate duce la creșterea incidenței cancerului”, a spus profesorul Imai. ”Însă nu am observat nici o diferență în ratele cancerului la grupuri (de șoareci — n.r.)”, a precizat acesta.

Oamenii de știință au subliniat că au observat că NMN acționează numai în cazul organismelor în vârstă. ”Suplimentarea cu ”NMN nu are efect asupra șoarecilor tineri pentru că ei încă produc îndeajuns de mult NMN”, a declarat profesorul Jun Yoshino, care a luat parte la cercetare. ”Bănuim că accelerarea procesului de inflamație ce survine odată cu îmbătrânirea reduce capacitatea corpului de a produce NMN și, prin extensie, NAD”, a precizat acesta.

La începutul anului, o altă echipă de cercetători a dezvăluit faptul că a reușit să extindă speranța de viață a șoarecilor cu 35% îndepărtând celulele ”uzate” din corp, care au efect distructiv.