BVB va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari, când va deveni piață emergentă

Bursa de Valori București (BVB) va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari pe care investitorii sunt dispuși să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piață emergentă, de la cel de piață de frontieră, pe care îl are acum, a declarat, sâmbătă, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Piața de frontieră este echivalentul junk, nerecomandat pentru investiții. Există fonduri de investiții cărora nu li se permite să investească într-o piață de frontieră. Fondurile destinate investițiilor pe piețele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari față de cele disponibile pentru piețele de frontieră, unde riscurile sunt mai mari”, a explicat Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali.

El a amintit că, la finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă.

„Suntem astfel pe o listă scurtă, ceea ce semnifică faptul că piața noastră de capital are șanse să fie upgradată la statul de piață emergentă. Începem să transformăm o poveste frumoasă în realitate”, a mai arătat Anghel.

Potrivit acestuia, odată upgradat, este foarte greu să fii degradat, singurul exemplu în acest sens fiind Grecia.

„Acest lucru, însă, nu se va întâmpla mâine-poimâine, ci în câțiva ani. Din punct de vedere calitativ, îndeplinim criteriile, însă nu îl îndeplinim pe cel cantitativ, care sperăm noi că va fi îndeplinit odată cu listarea Hidroelectrica. Credem în acest proiect, este un proiect de țară. Decidenții ne susțin și sperăm din suflet să vedem listarea Hidroelectrica anul viitor, care va fi un element esențial pentru upgradare”, a continuat președintele CA al BVB.

La rândul său, Ludwik Sobolewschi, directorul general al BVB, prezent la același eveniment, a arătat că trecerea la statutul de piață emergentă ar putea avea loc în luna septembrie a anului viitor.

„Am putea avea șansa în septembrie anul viitor, dar trebui îndeplinite anumite condiții cât mai repede, acest lucru depinde mai ales de listarea Hidroelectrica”, subliniat Sobolewschi.

La începutul lunii octombrie, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declara că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în maximum șase luni și poate fi una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată.

„Este greu să stabilești un termen limită pentru listare, pentru că, dincolo de elementul tehnic, mai trebuie analizată și conjunctura de piață. Eu cred că această listare se va întâmpla probabil în interval de maximum șase luni, dar nu aș vrea să speculez, pentru că noi trebuie să alegem cel mai bun moment din piață”, a afirmat Grigorescu.

Întrebat care ar fi, din punctul său de vedere, pragul după care ar considera listarea Hidroelectrica un succes, Victor Grigorescu nu a dorit să avanseze nicio cifră.

„Ar fi nepotrivit din partea mea să comentez orice legat de preț, pentru că aceasta este o informație privilegiată și, sigur, poate una dintre cele mai sensibile informații într-un proces de listare. Ce pot să spun, este că am convingerea că Hidroelectrica poate să fie una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată. Este în regimul ăsta de preț”, a răspuns el.

La începutul lunii septembrie, Ovidiu Agliceru, președintele Directoratului producătorului de energie, declara că listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea fi realizată la mijlocul anului viitor, după ce va fi stabilită situația celor 17 proiecte de investiții demarate înainte de 1989 și nefinalizate.

La finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell.

„Piața de capital din România a fost inclusă pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieței, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieței de capital, precum și în strategia de afaceri a BVB”, precizau atunci reprezentanții BVB, într-un comunicat de presă.

Potrivit BVB, promovarea în categoria superioară se va realiza urmare a îndeplinirii condițiilor de lichiditate a pieței în ansamblu, precum și de prezența în piață a companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative.

„În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni”, preciza anunțul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori București, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al instituției.