Iurie Leancă și-a anunțat sprijinul pentru Maia Sandu în al doilea tur

Candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) la președinția Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a obținut puțin peste 3% din voturi la scrutinul de duminică, și-a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, sprijinul necondiționat pentru președintele PAS, Maia Sandu, în cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 13 noiembrie.

‘O felicit pe Maia Sandu pentru rezultat și pentru faptul că a ieșit în turul doi. Suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel în care crede ea de cuviință. Maia Sandu are toate șansele să îl învingă pe Igor Dodon. Trebuie să mergem spre Vest, pentru că doar așa putem avansa pe calea reformelor. Acest angajament rămâne în vigoare’, a declarat Leancă, citat de Radio Chișinău.

Leancă a spus că o susține pe Maia Sandu pentru a evita ca Igor Dodon, candidatul prorus, să ajungă președinte. ‘Orice diferende am fi avut în timpul campaniei, Maia Sandu reprezintă, astăzi, ultima șansă de a evita o ‘domnie’ a lui Igor Dodon. Eu voi vota pentru Maia Sandu. Vă invit pe voi să votați pe Maia Sandu și să vă aduceți rudele și prietenii la vot pentru că fiecare vot contează. Pentru viitorul copiilor voștri, pentru o Moldovă prosperă, votați Maia Sandu’, a insistat Iurie Leancă, potrivit unui comunicat de presă difuzat de PPEM.

Fostul premier a declarat totodată că se aștepta să obțină un scor mic la scrutinul de duminică, dar că a rămas în cursă pentru că a vrut să evite o victorie a lui Dodon din primul tur. ‘(…) Știam, atunci când am decis să continui cursa, că acest rezultat este posibil. Știam că risc să aduc daune propriei cariere politice. Am ales să lupt nu pentru mine, ci pentru viitorul Republicii Moldova. După cum știam încă de atunci, și s-a confirmat azi-noapte, a existat un risc foarte mare de victorie a lui Dodon din primul tur’, a spus Leancă.

‘Acești 3% care mi-au rămas în ciuda campaniilor de defăimare, în ciuda celor care au dorit să îi convingă că m-am retras, în ciuda faptului că mari trusturi de presă din Moldova au făcut tot posibilul să nu vorbească despre mine, sunt un electorat dur. Ei ar fi putut foarte bine să aleagă să stea acasă. Chiar și unii dintre militanți mi-au spus deschis că ei nu se vor mobiliza din primul tur pentru Maia Sandu’, a explicat fostul premier.