Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon

Organizația Mondială a Sănătății derulează Campania de Informare privind Gripa: bolnavii cronici, femeile însărcinate, vârstnicii și personalul medical – cei mai expuși în fața virusului gripal!
Odată cu sosirea anotimpului rece apar și cazurile de gripă, caracterizate prin infecții ce afectează tractul respirator superior, care se răspândesc cu ușurință, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului direct cu o persoană infectată.
Pentru cea mai mare parte a populației, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate și al bolnavilor cronici,cei care sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, pot apărea complicații periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces. O altă categorie expusă gripei estepersonalul medical, care,prin natura meseriei,intră în contact cu pacienți de la care pot contacta virusul gripal.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populație la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.
Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, în acestă perioadă, Organizația Mondială a Sănătățiiderulează cea de-a IV-a ediție a Campaniei de Informare privind Gripa, aducând în centrul atenției implicațiile pe care le poate avea gripa la nivelul sănătății populaționale și importanța imunizării prin vaccinare.
Anul acesta, Campania, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, se implementează în 19 țări europene. Alături de Albania, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Cehă, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia și Ucraina, și România este inclusă în campanie. Evenimentul implică o serie de acțiuni axate pe informarea profesioniștilor din sfera medicală, dar și a populației generale, cu privire la necesitatea vaccinării de sezon – o măsură esențială în prevenirea gripei și a potențialelor sale complicații.