Dragu: Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și predictibilitate în promovarea politicilor economice
Autoritățile trebuie să dea dovadă de responsabilitate și predictibilitate în promovarea politicilor economice și sociale pentru a păstra actualele rezultate economice, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în cadrul Congresului Blocului Național Sindical.
„Cred cu tărie că este foarte important dialogul cu partenerii sociali pentru a găsi cele mai bune soluții pentru micșorarea dezechilibrelor salariale precum și pentru evitarea derapajelor sociale. După 9 luni de la începerea anului fiscal, pot să vă spun că deficitul bugetar este de 0,49% din PIB. Avem o țintă a deficitului pentru finalul anului de 2,8% din PIB. A fost o provocare să ținem aceste angajamente fiscal-bugetare într-un an relativ complicat, cu alegeri parlamentare și alegeri locale”, a spus Dragu.
Potrivit acesteia, Comisia Europeană a calificat România drept țară fără dezechilibre macroeconomice la nivel european.
„În ceea ce privește creșterea economică, în trimestrul I am înregistrat cel mai mare nivel din UE și avem o prognoză pentru întregul an de 4,8%. În primele opt luni ale anului, numărul de salariați a crescut cu 3,4% în economie și este cel mai înalt ritm de creștere din perioada post-criză. Tot în primele opt luni ale anului, câștigul mediu brut s-a majorat cu 12,9%. Pentru a păstra aceste rezultate economice trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și de predictibilitate în promovarea politicilor economice și sociale”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.
În raportul său referitor la perspectivele economiei mondiale, „World Economic Outlook”, publicat în octombrie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a arătat că România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5%, urmată de Irlanda (4,9%).
Produsul Intern Brut estimat pentru primul semestru al anului în curs a consemnat un avans de 5,2%, în termeni reali, față de semestrul I 2015.