Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a folosit stratageme „îndoielnice din punct de vedere legal” pentru a se sustrage de la plata impozitelor, prin omiterea declarării unor venituri de milioane de dolari, scrie luni cotidianul The New York Times, citat de agenția EFE.
Conform publicației menționate, la începutul anilor ’90 magnatul imobiliar i-a forțat pe unii dintre creditorii săi să renunțe la creanțele pe care le aveau față de el, după ce Trump a declarat falimentul celor trei cazinouri pe care le avea în orașul Atlantic City (statul New Jersey).
Dar Serviciul pentru Impozite Interne (IRS) al Statelor Unite, instituția însărcinată cu colectarea taxelor și impozitelor, consideră ștergerea acestor datorii drept un venit pe care Trump ar fi trebuit să-l declare, dar nu l-a declarat.
Totuși, magnatul imobiliar a compensat această datorie cu acțiuni corporative ale societăților sale falimentare, o stratagemă care pe hârtie era legală, dar la care consilierii săi l-au sfătuit să nu apeleze, întrucât valoarea titlurilor era sub valoarea nominală. Aceiași consilieri l-au atenționat atunci pe Trump că ar putea avea probleme dacă IRS va face un audit.
Potrivit estimării făcute de The New York Times, prin această inginerie financiară Trump s-a sustras de la plata unor impozite în valoare de zeci de milioane de dolari, dar cifra reală nu este cunoscută, întrucât actualul candidat la președinția SUA nu și-a publicat declarațiile de venit.
Experți contabili intervievați de acest cotidian pun la îndoială legalitatea procedeului folosit de Trump, în opinia lor acesta mergând mai departe de simpla exploatare a unei portițe a sistemului.
În anul 2004, Congresul american a eliminat prevederea legală în baza căreia datoriile putea fi compensate cu acțiuni corporative.
După apariția acestui articol, o purtătoare de cuvânt a echipei de campanie a lui Trump, Hope Hicks, a declarat că informațiile publicate de New York Times sunt rezultatul ori a unei ‘înțelegeri greșite’ a respectivei chestiuni de către cei care au întocmit articolul, ori ‘o interpretare greșită cu intenție a legii’.
Aceeași publicație a susținut cu câteva săptămâni în urmă că Trump s-a sustras timp de două decenii plății unor impozite prin publicarea în anul 1995 a unei declarații fiscale în care sunt menționate pierderi în valoare de 916 milioane de dolari.