UNSR a dat startul festivalului ‘Studențiada’

Studenți din 18 centre universitare vor putea participa, în perioada 1 – 8 noiembrie, la activități culturale, educaționale, sportive, de divertisment, cu ocazia celei de-a X-a ediții a festivalului „Studențiada”, organizat de Uniunea Națională a Studenților din România.

Prim-vicepreședintele UNSR Daniela Lungu a declarat, marți, într-o conferință de presă, că, în cadrul festivalului, vor avea loc campionate sportive (fotbal, baschet, tenis de picior, șah, biliard, ping-pong), concursuri de cultură generală, traininguri (leadership, public speaking), concerte, proiecții de filme, concursuri de teatru, workshopuri.

„Sâmbătă și duminică, între orele 12,00 — 22,00, în Piața Universității din București, UNSR va găzdui o serie de evenimente: piese de teatru, stand-up, proiecție film, muzică folk și un mega-concert Pasărea Rock, FreeStay și Cristian Secioreanu”, a afirmat Daniela Lungu, potrivit căreia se așteaptă să participe la eveniment peste 10.000 de studenți.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, și-a amintit de prima ediție a festivalului care a fost gândită cu scopul de a „sparge monotonia”.

„Eram timizi atunci și o parte din cei care astăzi nu mai sunt în mișcarea studențească și cu mine gândeam să facem ceva special pentru studenți. Să spargem monotonia nu doar pentru cămine, ci și pentru cei din București să fugă un pic de acasă. Presiunea pentru cei care stau acasă este mai mare decât cei care stau în cămine și știu asta. Am ajuns acum la a X-a ediție și este extraordinar. (…) Toată această mișcare este a voastră. (…) București s-a pierdut prea mult într-o capitală prea mult politică și administrativă și uită de fapt că cel mai important lucru în viața acestui oraș sunt studenții. Alba Iulia, Cluj, Iași fără studenți sunt goale ca orașe. București nu este atât de gol, dar nu are viață fără voi”, a spus Costoiu.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a felicitat organizatorii și le-a transmis că s-ar bucura să îi poată sprijini în demersul lor.

„Aș vrea să îl felicit și pe domnul rector Costoiu, care, din câte știu eu, a fost unul dintre inițiatorii de acum zece ani ai festivalului. Este o inițiativă extraordinară. M-ar bucura să pot să îmi aduc și eu contribuția din calitatea de reprezentant al CNR și din cea de rector al unei universități bucureștene și să pot contribui și eu la astfel de inițiative în așa fel încât peste zece ani să își aducă aminte de mine cineva așa cum noi ne aducem aminte de inițiativa domnului Costoiu. Succes în această acțiune și dacă putem să sprijinim cu ceva și la nivel personal și instituțional și să folosim din facilitățile care mai există într-un campus care nu este prea departe de Campusul Politehnicii satisfacția va fi maximă”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Președintele de onoare al UNSR, Ioan Poenaru, i-a îndemnat pe studenții prezenți la deschiderea festivalului să participe la manifestări.

„Rugămintea către voi este să participați la toate aceste evenimente din cadrul festivalului. Acest festival a fost făcut cu intenția ca voi să ieșiți din acea monotonie: cămin sau chirie, școală și cred eu că am reușit un lucru foarte bun. Este al X-lea an în care se face acest proiect, cred eu că și peste zece ani este posibil să ne întâlnim și să vorbim tot despre Studențiadă”, a afirmat el.

Festivalul este organizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților, al Primăria sectorului 6, prin Centrul Cultural European.