Intariti-va imunitatea cu fructe si legume de sezon
Acestea pot fi prevenite sau foarte mult usurate daca organismul este sanatos, cu o imunitate bine sustinuta nutritional. Putini considera ca o alimentatie adecvata, in care alimentele si nutrientii adusi de acestea sunt conforme cu trebuintele noastre metabolice, este esentiala inclusiv pentru imunitate. Proteinele sunt, desigur, pe primul loc, pentru ca ele sunt baza sistemului imun. Dar in zona noastra geografica si cu nivelul de trai din Romania, nu este cazul sa ne facem probleme referitoare la proteine. Malnutritia proteica este, practic, inexistenta la oamenii sanatosi.
Stoc de imunitate cu vitamine si minerale
Apoi vin, la rand, vitaminele si mineralele. Aici putem face cu adevarat ceva, si asta chiar acum. Desi se spune pe toate caile ca este necesar sa mancam mai multe legume si fructe, studiile de dieta arata ca lucrurile nu stau inca bine, mai ales in comunitatile urbane. Ei bine, fructele si legumele de sezon sunt esentiale pentru construirea unei imunitati de calitate, solide, care sa ne permita sa luam in piept furtunile de toamna si iarna, dar si stranuturile repetate ale „colegului” de metrou sau de autobuz! De ce? Pur si simplu pentru ca sunt surse bune de vitamine ce stimuleaza imunitatea, de minerale si de fitonutrienti. Toti lucreaza armonizat, sinergic, completandu-si reciproc actiunile benefice.
Vitamina C, de baza pentru o imunitate puternica
Din pacate, organismul nu face depozite, pentru ca este solubila in apa si o eliminam usor. Dar este momentul sa mancam din belsug legumele bogate in asa ceva, mai ales ca este sezonul lor. Si sa le punem la conservat, pentru a le avea si iarna. Ele exista si in magazine, intr-adevar, dar daca avem pricepere si energie, este mai bine sa o facem acasa, unde stim ce punem in conserva. Dintre legumele de sezon, ardeii grasi, ardeii capia, gogosarii au cantitati uriase de vitamina C. Si nu numai din aceasta vitamina, ci si de diferiti alti nutrienti care sprijina actiunea acestei vitamine. Folatii, vitamina B6, fierul, seleniul contribuie si ei la imunitate. Urmeaza varza, patrunjelul, leusteanul si toate frunzele verzi pe care le consumam in cantitati mai mici sau mai mari. Toate legumele amintite au si caroten, un precursor al vitaminei A, care se transforma in organism in vitamina A activa. Vitamina A este esentiala in mentinerea imunitatii. Apoi, toamna este si sezonul nucilor. Stiati ca nucile sunt o sursa buna de zinc si Omega-3 care sprijina imunitatea?
Sfatul specialistului
Nu in cele din urma, va sfatuim sa vizitati pietele taranesti si tarabele marginase, unde se vand fructe poate mai putin apetisante, dar care sunt adevarate comori nutritionale, inclusiv in ceea ce priveste imunitatea. Catina, macesele, aronia, merisoarele incep sa fie tot mai mult cautate. Contin atat de multa vitamina C, incat, chiar si tratate termic si transformate in sirop sau dulceata, au o actiune imunostimulatoare. Lumea alimentelor de origine vegetala este o sursa inepuizabila de solutii nutritionale si, alaturi de un aport corespunzator de alte categorii de alimente, ne ajuta acum, toamna, mai mult ca in alte sezoane, sa ne pregatim sistemul imun pentru asaltul temperaturilor scazute.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie