Leila Slimani a câștigat premiul Goncourt

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat joi de scriitoarea franco-marocană Leila Slimani pentru romanul ‘Chanson douce’, conform AFP.

Leila Slimani era considerată marea favorită pentru acest premiu. Printre favoriți se mai numărau Catherine Cusset, Régis Jauffret și Gaël Faye. Leila Slimani îi succede laureatului de anul trecut, Mathias Enard. Romanul ei, ‘Chanson douce’, o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

Cartea a devenit deja un succes de librărie. Al doilea roman al acestei scriitoare, născute în Maroc acum 35 de ani, se citește cu sufletul la gură ca un thriller, dar poate fi citit și ca o prezentare implacabilă a raporturilor de dominație și a mizeriei sociale.

Slimani este doar a cincea scriitoare de limbă franceză care a primit acest premiu în ultimii 20 de ani.

Premiul Goncourt este o mană cerească pentru edituri. O carte recompensată se vinde în medie în 345.000 exemplare, cum s-a văzut anul trecut cu ‘Boussole’ a lui Mathias Enard (Editions Actes Sud), un roman exigent despre relațiile dintre Orient și Occident, distins cu Premiul Goncourt 2015.