Marea Britanie încă se mai poate răzgândi cu privire la Brexit, spune cel care a conceput Articolul 50
Marea Britanie se mai poate răzgândi în privința Brexitului chiar și după declanșarea negocierilor oficiale de ‘divorț’ cu Uniunea Europeană, a declarat joi pentru BBC TV fostul ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters.
Premierul britanic Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune începerea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene.
‘Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare’, a spus Kerr. ‘În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați’, a explicat Kerr.
Înalta Curte de la Londra va decide joi dacă May trebuie să obțină în prealabil acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50, pe care guvernul britanic îl consideră ireversibil, odată declanșat.
Procurorul general Jeremy Wright a declarat luna trecută la Înalta Curte că notificarea privind invocarea Articolului 50 — cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May — ar fi irevocabilă. Însă Kerr este de părere că Articolul 50 ‘nu este irevocabil’. Dacă Articolul 50 ar putea fi revocat, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferită.
Kerr ar dori ca fie parlamentul, fie populația — în urma unor alegeri sau prin intermediul unui al doilea referendum — să revină asupra deciziei Marii Britanii de a părăsi UE în termen de un an sau de 18 luni. El a adăugat că, dacă Scoția ar vota pentru independență, este foarte probabil ca scoțienii să obțină statutul de membri ai UE destul de rapid. ‘Cred că, odată obținută independența, scoțienii ar putea depune cerere de aderare și probabil ar intra destul de rapid’ în UE, a mai spus Kerr.