Mihnea Motoc: Arma vânători de munte este piesa de rezistență a sistemului militar național

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a participat joi la Brașov la un ceremonial militar și religios desfășurat în Piața Sfatului, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei unități de vânători de munte din Armata României.

Adresându-se celor peste 300 de militari prezenți la eveniment, ministrul Apărării a afirmat că arma vânători de munte este ‘piesa de rezistență a sistemului militar național’.

‘Cinstirea celor 100 de ani de glorie aliniați în spatele vostru vă găsește și ca o forță a prezentului. Vânătorii de munte de azi duc mai departe exigențele de pregătire intensă, pentru operații militare specifice executate în zone dificile, de multe ori în condiții ambientale extreme. Piesă de rezistență a sistemului militar național, arma vânători de munte este și partea pachetului de forțe destinat să execute misiuni sub comanda NATO, toate unitățile și subunitățile parcurgând un minuțios proces de certificare NATO. Cunosc și apreciez în cel mai înalt grad cât de solicitați sunteți pe linie de pregătire la noi în țară de omologi din mai multe armate aliate și partenere, cât de mare e nevoia de voi în teatrele de operații și misiuni internaționale în care România este angajată azi, și prețuiesc contribuția pe care o aveți de a ne reprezenta pretutindeni și mereu cu fruntea sus”, a afirmat Motoc.

Ministrul Apărării Naționale i-a omagiat și pe militarii care au căzut la datorie.

„Ne înclinăm cu respect la memoria celor din această armă nobilă ce-și dorm somnul de veci în morminte înșirate mai pretutindeni, din Bucovina-Câmpia Ucrainei-Caucaz-Crimeea. Avem în suflet recunoștința și o lumânare care arde și pentru camarazii căzuți în teatrele de operații din Afganistan”, a mai spus Mihnea Motoc.

Ministrul a punctat că la împlinirea celor 100 de ani vânătorii de munte se prezintă ca un simbol al tradițiilor militare românești și o armă modernă care privește spre viitor.

„Ne bazăm pe voi ca garanție de ultimă instanță a apărării naționale, contăm pe voi pentru pregătirea și sarcinile care vă revin în cadrul solidarității și apărării aliate în țară și în teatrele de operații ale unei lumii din ce în ce mai nesigure. Pentru toate acestea am ținut să vin azi aici, la Brașov, să vă felicit personal și în numele întregii conduceri a Ministerului Apărării Naționale pentru felul în care onorați blazonul vânătorilor de munte al României. Am venit să vă mulțumesc cu toată puterea și sinceritatea pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce sunteți, adică nu numai luptătorii de excepție pe care-i vedem, ci și ca oameni de nădejde și de caracter, cum îi știm pe vânătorii de munte. Vă stimez pentru că ați ales această armă și pentru că o serviți până la capăt”, a încheiat ministrul Apărării Naționale.

Cu ocazia centenarului, Drapelele de Luptă a Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Brașov și a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc au fost decorate cu Virtutea Militară în Grad de Cavaler.

Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu defilarea vânătorilor de munte, timp în care Piața Sfatului a fost survolată de avioane de mici dimensiuni.