Gala Scriitorii Anului este deja de la prima ediție, 2016, cea mai importantă manifestare culturală în domeniul literaturii,organizată pe teritoriul limbii române. Evident că, o astfel de formulare aruncă în aer valiza (rucsacul) cu orgolii a celor plămădiți dintr-un astfel de material inflamabil, explozibil, greu de controlat, cum doar fisiunea nucleară devine imposibil de stăpânit, la un moment dat.
Iașul și-a asumat acest rol de a organiza evenimentul cu autoritatea capitalei culturale a limbii române, autoritate recunoscută de cei care sunt îndrituiți să recunoască așa ceva și nu vulgul din tribunele a tot felul de instituții, construite chiar și la nivelul de persoană fizică sau a unor grupuri de neînțeleși, nerecunoscuți, doldora de vanități regurgitate.
Gala Scriitorii Anului a adus la Iași 12 scriitori care definesc coloana vertebrală a literaturii române, așa cum este ea, nici mai bună, dar nici mai proastă, încercându-se o fotografie gen stop cadru a anului 2016. Succesul credibilității este dat de calitatea membrilor juriului care și-au asumat importanta misiunii de a aprecia valoarea în dinamica ei, adăugând operei și momente irepetabile, de proiecte semnificative sau chiar de performanță dată de longevitate.
Este îndestulător o simplă enumerare a componenței acestui juriu condus de prof.univ.dr. Mihai Zamfir. Juriul care a funcționat sub emblema Uniunii Scriitorilor din România: Adriana Babeți, Dan Cristea, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Irina Petraș, Alex Ștefănescu, Răzvan Voncu.
Acest conclav al criticii actuale a ales timp de 12 luni pe cei pe care Iașul i-a adunat astăzi într-o gală de recepție. Vorbim astfel de Micea Cărtărescu, Ana Blandiana, Gheorghe Grigurcu, Gabriel Dimisianu, Radu Cosașu, Matei Vișniec, Livius Ciocârlie, George Bălăiță, Ioan Es. Pop, Ovidiu Genaru, Andrei Oișteanu, Mircea Mihăieș.
Aceștia sunt scriitorii limbii române ai anului 2016, cei care acoperă cele 12 luni, din noiembrie 2015 și până în octombrie 2016, din rândul cărora a fost ales Scriitorul Anului.
Iașul, în această ecuație a evenimentului joacă un rol principal, atât ca organizator, cât mai ales ca finanțator. Evenimentul în sine a adus la Iași întreaga conducere a obștei scriitoricești, precum și șefii filialelor din țară ale USR. De asemenea, la Iași au venit și șefii revistelor de cultură, editate de USR, astfel încât nu vom greși dacă vom aprecia că zilele acestea Iașul a devenit polul literaturii române. Mai mult, în jurul Galei Scriitorii Anului au gravitat întâlnirile scriitorilor Daniel Cristea Enache, Eugen Negrici, Hori Gârbea, respectiv Gabriel Chifu, Dan Cristea și Răzvan Voncu cu elevii de la colegiile naționale Costache Negruzzi și Emil Racoviță.
Și pentru ca accentul cultural să fie cât mai vizibil, sâmbătă, la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, vor fi lansate cele două volume bilingve româno-sârbă, T. Arghezi și G. Bacovia, în prezența traducătorului Adam Puslojic și a redactorului de carte Marija Puslojic.
Gala Scriitorii Anului a beneficiat de prezența activă a președintelui USR, Nicolae Manolescu, precum și a prim-vicepreședintelui USR, Varujan Vosganian, fiind de fapt un bun prilej de analiză a activității curente, prin organizarea la sediul Filialei Iași a USR a ședinței comitetului director a USR, la care a fost invitat și comitetul director al filialei ieșene a USR .
Ideea de capitală europeană a culturii a ratat Iașul nu din cauza lipsei de credibilitate a singurului oraș muzeu al României, ci pur și simplu pentru că ne-am furat singuri căciula. Eșecul asumat de administrația locală nu a împiedicat oamenii de cultură ai României să-și exprime uimirea și regretul față de acest insucces, dar, în același timp continuând să aprecieze viața culturală a orașului, din componența căreia, iată, fac parte proiecte culturale dintre cele mai acaparante, cum sunt: Zilele Revistei Convorbiri literare, Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, Festivalul Internațional al Educație, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri, Gala Scriitorii Anului, la care se va adăuga, începând cu 2017, Festivalul Internațional Avram Goldfaden.
Iașul respiră cultură nu doar prin elitele sale, cât mai ales prin cetățeanul obișnuit să facă parte din toate aceste proiecte culturale de mare anvergură, precum și din cele cotidiene, de genul ”Scriitori în școli”.
ADI CRISTI