Fostul lider al UDMR, Marko Bela, a vorbit, duminică, la evenimentul de lansare a candidaților Uniunii la alegerile parlamentare, despre întoarcerea taxelor către regiuni, astfel încât fondurile să poată fi folosite de autoritățile locale pentru susținerea acelor decizii pe care le consideră bune pentru dezvoltarea județelor și localităților lor.
‘Lăsați-ne să ne facem treaba. Dacă noi plătim taxe și impozite, dați-ne partea noastră înapoi ca să putem moderniza noi aceste părți pentru că vă băgați nasul chiar și în oala noastră ca să vedeți ce dorim să facem. Lăsați în grija românilor, sașilor, dacă au mai rămas, și a maghiarilor, banii care se cuvin și o să construim noi un Ardeal în care să ne simțim noi foarte bine’, a afirmat Marko Bela.
Într-o primă fază a discursului, Marko Bela a enumerat, ironic, o serie de „realizări ale Bucureștiului”, el spunând că oamenii din Ardeal ar trebui să fie mulțumiți pentru că au autostrăzi pe care ajung repede dintr-o localitate în alta, căi ferate moderne și orașe frumoase și nu au de ce să se plângă.
‘Colegii mei udemeriști vorbesc de tot felul de primejdii, că trebuie să salvăm Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Oradea, Clujul de București. De ce, domnilor? Bucureștiul ne-a construit autostrăzi, avem cale ferată pe care se poate merge cu 200 de kilometri la oră, este o bucurie să pășești în clădirile gărilor, avem centuri de evitare a municipiilor, nu mai avem nicio problemă nici cu traficul tirurilor, investitorii străini vin cu marii bucurie, avem mai multe fabrici de autoturisme, pe calea ferată se poate ajunge foarte simplu aici la noi în România, în Transilvania. Într-adevăr au fost vremuri și a fost destul de greu să prelungești pista de aterizare pe unele aeroporturi, dar acele vremuri au apus. Și nu ai crede ochilor cât de mult și de bine s-a dezvoltat totul și iată că Bucureștiul se ocupă totuși de noi’, a spus fostul lider udemerist.
Acesta a amintit cât de dificil a fost să treacă prin Parlament și să fie aplicate legile care se referă la folosirea limbii materne și la educație în limba maternă și a adăugat, în aceeași notă ironică, faptul că astăzi „politicienii români, majoritari, nu mai sunt preocupați cum să bage bețe-n roate dacă cineva de exemplu la Târgu Mureș vrea să facă o școală catolică gimnazială’.
‘Nu mai avem așa probleme de acest gen, pentru că avem rezoluția de la Alba Iulia din 1918, care este un punct de referință. Iată, autoguvernare. În sfârșit am ajuns și aici. Ce bine e că Bucureștiul e preocupat de grija noastră. Ce bine e că banii pe care îi dăm noi la București cu titlul de taxe se returnează. Sau acest lucru nu este adevărat? Suntem atacați fără niciun fond sau cumva acuzate acele persoane care doresc să facă o școală în limba maternă? Și atunci dacă așa stau lucrurile și chiar ceea ce am spus eu aici nu este adevărat, atunci poate au dreptate colegii mei de la UDMR care inscripționează acele panouri electorale? Păi iată că da, într-adevăr așa stau lucrurile’, a concluzionat Marko Bela.
Acesta a mai afirmat că, la 100 de ani de la Marea Unire, anumite elemente de infrastructură arată tot la fel ca atunci când au fost făcute cu un secol în urmă, iar oamenii din România s-ar simți mult mai bine dacă ar locui într-o țară care să arate ca în secolul al XXI-lea.
Uniunea Democrată Maghiară din România organizează duminică, la Cluj-Napoca, lansarea candidaților pentru alegerile parlamentare. La eveniment sunt prezenți aproximativ 1.500 de invitați din toată țara.