Legea care prevede creşteri salariale în sănătate şi educaţie a fost adoptată

 

Deputaţii au adoptat luni după-amiază legea pentru aprobarea OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari cu 184 de voturi „pentru”, un singur deputat refuzând să îşi exprime votul.Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat luni în plenul Camerei Deputaţilor că Guvernul ia în calcul să atace la CCR legea pentru aprobarea OUG 20/2016 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari.

”Suntem înainte de votul final. Îmi exprim speranţa că nu va fi nevoie să se ajungă la aşa ceva, dar asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportat este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat. Să ni se spună de către CCR dacă este sau nu constituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici sursele deloc. Da, aşteptăm mai întâi să vedem ce se întâmplă după care vor avea în câteva zile din partea Guvernului această iniţiativă’‘, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, întrebat dacă ia în calcul să atace la CCR legea pentru aprobarea OUG 20.

Proiectul a fost adoptat anterior pe articole, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, cerându-le aleşilor să nu vândă iluzii şi să păstreze deminitatea funcţiei.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a contestat raportul comisiilor afimând că aduce ”o problemă de echitate”.

”Problema de echitate este importantă pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creşteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciştii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciştii debutanţi tineri care trebuie să fie încurajaţi să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experienţă ale căror salarii cresc cu 53%”, a afirmat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, contabili au creşteri de 60% , iar salariile directorilor de şcoli sunt majorate cu peste 50%.

Pîslaru a mai spus că modificările propuse de comisie vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care au acum cele mai mari creşteri procentuale

”Nu este firesc să am creşteri de peste 50% la cadre de conducere, în condiţiile în care problema noastră este învăţătorul de la sat”, a susţinut ministrul.

Acesta a mai subliniat că dacă se va insista pe ”doar două sectoare (…) cei din administraţia publică locală vor fi condamnati să stea pe loc o perioadă de timp”.

Pîslaru a cerut parlamentarilor să lase OUG aşa cum era, afirmând că în raport sunt nişte măriri care nici nu erau în spaţiul public. El a accentuat că proiectul guvernului, spre deosebire de raportul comisiilor, este sustenabil şi vine cu o creştere de 30% în cinci ani.

”Sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem această iluzie pe care în prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez la înţelegerea şi reponsabilitatea dvs dea nu păcăli oamenii din ţartă de a păstra deminiatea funcţie şi de a înţelege că singurul mod în care putem implementa o politică de salarizare este într-un mod în care stăm, facem calcule, nu ne grăbim, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva carea are sens pentru 5 ani ca toată lumea să aibă de câştigat”, a conchis Pîslaru.

PNL nu participă la şedinţa de plen.

Dragnea către Guvern: Oameni buni, treziţi-vă, nu mai ţineţi banii necheltuiţi!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat luni Guvernul că are bani suficienţi pentru majorările salariale decise de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, susţinând că lipsa fondurilor este ”o mare minciună”, iar deficitul nu ar fi în pericol.

”Parlamentul nu poate fi oprit să adopte legi. Nicăieri în lune un parlament nu poate fi oprit să legifereze”, a răspuns Dragnea acuzaţiilor că s-ar încălca legea responsabilităţii fiscal-bugetare, arătând că aceasta se referă la Guvern.

El a acuzat Executivul că prin OUG 20/2016 ”a pus dezordine în sistem” şi că în acest an, potrivit datelor oficiale, ar rămâne necheltuiţi 29 de miliarde de lei.

”Dacă cineva de la ministerul de Finanţe vrea să mă contrazică, îl aştept oricând. (…) Ei, după ce şi-au luat ţara înapoi, au 29 de miliarde necheltuiţi”, a punctat liderul social-democrat, adăugând că fonduri suplimentare vor intra ca urmare a creşterii economice.

”Oameni buni, treziţi-vă, nu mai ţineţi banii necheltuiţi şi oamenii cu salarii mici!”, a susţinut Dragnea de la tribuna Camerei Deputaţilor.

El a reiterat ”avertizarea” către Cabinetul Cioloş cu privire la faptul că răspândirea de informaţii false legate de bugetul ţării intră sub incidenţa Codului Penal şi reprezintă ”un atentat la securitatea naţională”.

În favoarea majorărilor salariale s-au pronunţat şi reprezentanţi ai UDMR şi ai minorităţilor, care au subliniat că se impune ca o urgenţă majorarea salariilor celor din administraţia locală.